În ultimul timp, tot mai multe persoane au frică de avion, motiv pentru care se orientează către alte mijloace de transport. Cu toate astea, avionul rămâne cea mai sigură metodă, dar și ce mai rapidă din câte există.
Această teamă față de turbulențe, eventualele accidente, fie decolare/aterizare, este cea mai frecventă la persoanele cu vârste cuprinse între 17 și 34 de ani, scrie doc.ro. De asemenea, aceasta ar putea veni la pachet și cu claustrofobia sau acrofobia.
Cum se manifestă frica de avion și cum o combatem?
Aviofobia sau aerofobia fie se moștenește din copilărie, fie este dobândită la vârste mai înaintate. De obicei, frica apare sub forma anxietății. Treptat, ea se poate transforma într-un atac de panică, care poate duce la episoade de inconștiență. În primul rând, trebuie să stabiliți exact de unde a pornit această frică, iar mai apoi să căutați remedii.
De exemplu, aviofobia poate fi tratată de psihiatrii prin hipnoză sau utilizând simulatoare. Dacă simțiți totuși că puteți singuri să vă învingeți fricile, începeți prin a merge în călătorii pe distanțe mai scurte. Abia apoi mergeți și în vacanțe care necesită mai multe ore de stat în avion, potrivit CNN.
„Nu așteptați până când trebuie să zburați internațional pentru nunta de destinație a surorii dvs. pentru a vă aborda temerile. Începeți prin a face călătorii scurte, în care să stați în aer doar o oră sau două. Te va ajuta să te obișnuiești cu zborul și vei ști la ce să te aștepți”, a spus un specialist, pentru sursa citată mai sus.
Dacă sunteți niște persoane curioase, nu ar fi rău să vă documentați puțin despre șansele ca un avion să se prăbușească, sau să se ciocnească. S-ar putea ca și un loc lângă culoar să vi se pară mai confortabil decât celelalte. De ajutor și anumite medicamente care sunt administrate înainte de zbor, astfel încât să-i facă pe cei temători să se relaxeze. Uleiul de lavandă are proprietățile necesare în acest sens.
Diminuează medicamentele teama de zbor?!
Și muzica relaxantă, comediile sau un film s-ar putea să ajute în timpul călătoriei, deoarece vă vor distrage atenția. Somnul este iarăși o soluție, asta dacă puteți să ațipiți. Totodată, unii încearcă să se gândească mai mult la destinația unde vor ajunge. Asta le va crea un motiv întemeiat pentru a ajunge acolo în siguranță. Alții poate călătoresc pentru a-și vedea rudele sau membri din familie, ceea ce îi stimulează să fie calmi și răbdători.
Vizualizarea călătoriei înainte de a pleca de acasă vă poate fi de folos.
„Poate că persoana începe prin a se angaja într-o strategie imaginară activă, pur și simplu parcurgând, în mintea sa, pașii pentru a pleca de acasă, călătorind spre aeroport și imaginându-și cum așteaptă zborul, cum este întâmpinată la îmbarcarea în avion și cum s-ar putea bucura efectiv de zbor”, explică Rodney Luster, pentru Travel Leisure.