Fermierii din România pot beneficia de ajutor financiar din partea statului, pentru construirea de sere și solarii noi, dotate cu tehnologii de ultimă generație. Iată care sunt condițiile pentru programul „Prima seră”, menționate în proiectul legislativ!

Programul „Prima seră” pentru fermieri

Programul „Prima seră” ar putea veni în ajutorul fermierilor români în 2025. Este vorba despre finanțări nerambursabile de până la 200.000 de euro, construirea de sere și solarii noi, dotate cu tehnologii de ultimă generație, inclusiv sisteme avansate de încălzire.

După ce va fi publicat în Monitorul Oficial, persoanele care dețin o suprafață cultivabilă de minimum 1.200 mp pot solicita sprijinul financiar, pentru construirea unor sere, de la zero.

Valoarea ajutorului de stat va fi de 80% din valoarea investiției și se va acorda o singură dată, dar nu poate depăși 200.000 de euro, echivalentul în lei la cursul Băncii Naționale a României, în cazul persoanelor juridice și persoanelor fizice înregistrate fiscal conform legii.

Banii pot fi folosiți de către fermieri pentru a cumpăra materiale de construcții, utilaje, echipamente și sisteme de încălzire necesare.

Programul prima seră
Seră cu ardei, în România. Imagine reprezentativă, generată de IA/DALL-E

Condiții pentru accesarea programului

Potrivit proiectului legislativ, fermierii care doresc să beneficieze de ajutorul statului trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a) să fie persoane juridice, persoane fizică înscrise în registrul agricol și înregistrate fiscal conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008. aprobată cu modificările și completările ulterioare, grup/organizație de producători, după caz;

b) să dețină și să exploateze, în nume propriu sau prin membrii cooperatori/asociați, suprafețe cultivate cu legume și fructe, destinate consumului uman, pe o suprafață de  minimum 1200 mp;

Citește și: Se dau bani de la stat pentru agricultori! Când se depune cererea de plată

c) să nu se afle în lichidare sau faliment la data accesării ajutorului de stat fără a fi emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la aceasta data.

d) să aducă documente justificative prin care să se facă dovada că sera este nou înființată.