Biserica ortodoxă se pregătește să cinstească un sfânt important din calendar, cunoscut ca fiind ocrotitorul săracilor, al bolnavilor și izbăvitorul de molimă. Iată ce sărbătoare este pe 10 februarie 2025!

Sărbătoare 10 februarie 2025

Conform calendarului ortodox, în fiecare an, pe data de 10 februarie, biserica îl cinstește pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, dar și pe Sfânta Muceniță Valentina. Este sărbătoare importantă pentru creștini, notată cu cruce neagră.

Sfântul Haralambie s-a născut în anul 87 d.Hr., în Imperiul Roman, într-o familie de creștini. A crescut cu iubire față de Dumnezeu și a devenit preot în cetatea Magnezia, iar mai târziu a fost hirotonit episcop.

În vremea împăratului Septimiu Sever (193-211), când a fost declanșată o nouă prigoană împotriva creștinilor, a fost arestat din ordinul proconsulului Lucian al Magneziei. Pentru că nu a renunțat la credința în Hristos și a refuzat închinarea la zeii păgâni, Haralambie a fost aspru pedepsit. A trecut la cele veșnice în timp ce se afla în temniță, în jurul vârstei de 113 ani.

Părticele din moaștele sale se află în biserica Mănăstirii Miclăușeni din județul Iași, la Mănăstirea Râșca, la Catedrala episcopală din Galați, precum și la bisericile bucureștene „Sfântul Dumitru” (Poștă), „Sfinții Arhangheli” (Oțelari), „Sfântul Stelian” și Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” – Stavropoleos, dar și la biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Mărgeanului din București.

Citește și: Ce sărbători importante sunt în februarie 2025? Când este Cruce Roșie în calendarul ortodox

Sărbătoare 10 februarie
Biserică ortodoxă, în zi de sărbătoare. Imagine generată de IA/DALL-E

Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru 10 februarie

Sfântul Haralambie este cinstit de către credincioși, pentru toate faptele bune și minunile acestuia, săvârșite de-a lungul timpului. Se spune că a ajutat mulți oameni săraci și bolnavi și a scăpat România de ciumă și foamete în momente grele.

De-a lungul timpului, creștinii au respectat o serie de tradiții și superstiții în ziua de 10 februarie, în cinstea Sfântului. În dimineața zilei, oamenii obișnuiesc să meargă la biserică, pentru a participa la slujbă.

În nordul Transilvaniei, oamenii aduc la biserica hrana animalelor pentru a fi binecuvântată de către preot. Apoi sătenii le oferă animalelor din gospodărie, pentru a fi ferite de boli și neputințe. Se păstrează însă o parte din aceasta, în cazul în care apare o boală.

În zona Câmpulung Moldovenesc se oficiază Agheasma mică, de Sfântul Haralambie. Cu această apă sfințită se stropesc viile și grădinile credincioșilor. Slujitorii altarelor citesc mai multe rugăciuni de binecuvântare a taratei și a făinii, pe care oamenii le dau animalelor spre a fi ferite de boli, potrivit pravila.ro.

În ziua prăznuirii sale, exista și tradiția de a se confecționa o cămașă din pânză. Acest obicei amintește de ziua în care niște credincioși i-au oferit Sfântului Haralambie o cămașă croită din bumbac, pentru că i-a vindecat de ciumă