Mai este foarte puțin timp până când încep probele de competențe digitale pentru examenul de Bacalaureat 2025. Anul acesta, lucrurile de vor desfășura complet diferit. Ministerul Educației și Cercetării a publicat deja procedura, dar și calendarul pentru această probă. Iată tot ce trebuie să știi!
Încep probele de competențe digitale pentru examenul de Bacalaureat
Candidații la prima sesiune a examenului de Bacalaureat vor susţine, de miercuri şi până vineri, proba de evaluare a competenţelor digitale – proba D. Elevii de clasele a XII-a și a XIII-a primesc un set de întrebări împărțit în două secțiuni. La prima au acces la Internet, timp de 15 minute, conform procedurii Ministerului Educației și Cercetării (MEC).
Proba D este „preponderent o probă de natură practică” și se desfășoară în două etape. Prima parte este cu acces la internet, în care candidații trebuie să rezolve cerințele din fișa A, și o parte fără acces la internet, dedicată fișei B.
Cerințele din aceste fișe sunt concepute pentru a evalua competențele digitale esențiale ale candidaților, transmite Edupedu.
Proba durează 90 de minute, din momentul în care toți candidații au primit subiectele, și este structurată astfel: „pentru rezolvarea fișei A se alocă 15 minute” (extensibil la 30 de minute în cazuri excepționale), iar pentru fișa B – 75 de minute.
Candidații ar urma să înceapă examenul la ora 13. Cei care obțin un punctaj de peste 75 de puncte vor fi încadrați la nivelul de „utilizator experimentat”. Candidații care refuză să rezolve subiectele sunt considerați că „nu au susținut Proba D”.
Elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate care nu pot participa la probele A, B, C şi D din cadrul examenului naţional de Bacalaureat – 2025, în perioada 27 ianuarie – 7 februarie, le pot susţine în perioada 30 mai – 4 iunie.
Conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, în perioada 2 – 6 iunie va avea loc înscrierea candidaţilor la probele scrise ale primei sesiuni de examen.
Sursă: click.ro