Vești bune pentru românii care lucrează în alte țări! Află cine poate beneficia de pensia comunitară și care sunt noile reguli implementate pentru perioada contributivă!
Pensia comunitară pentru români
Pensia comunitară poate fi acordată persoanelor care au desfășurat activități profesionale în România și în alte state membre ale Uniunii Europene, și care au plătit contribuțiile sociale în conformitate cu reglementările statului respectiv.
Potrivit Casei Naționale de Pensii, stagiul de cotizare prevăzut de lege pentru obținerea drepturilor de pensie din sistemul public de pensii din România, în cazul lucrătorilor migranți, se calculează prin însumarea perioadelor de asigurare realizate și confirmate ca atare de instituțiile competente ale statelor membre implicate.
Noua Lege a Pensiilor recunoaște drepturile pensionarilor, astfel că începând de anul acesta sunt luate în calcul și alte venituri contributive precum sporuri nepermanente, prime sau ore suplimentare.
Ordinul nr. 1.762 din 13 decembrie 2024 introduce o nouă formulă pentru calculul pensiei comunitare, care implică:
- Totalizarea perioadelor de asigurare realizate în mai multe țări, în baza legislațiilor aplicabile.
- Proratizarea cuantumului pensiei, prin majorarea numărului total de puncte corespunzător pensiei proratizate cu punctele aferente perioadelor de asigurare voluntare, dacă este cazul.
„Persoanele primesc pensie proporțional cu perioada în care au lucrat în fiecare țară. Practic, se face o totalizare a stagiului de cotizare din țările unde au lucrat, urmând ca pensia să fie stabilită de fiecare stat în parte”, a explicat Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.
![Pensie comunitară](https://cdn.knd.ro/media/521/2867/2/27678/1/Pensie-comunitara.jpg)
În ce condiții poți beneficia de pensia comunitară?
Persoanele care doresc să iasă la pensie trebuie să depună cererea de acordare a prestațiilor de pensie la instituția de asigurări sociale competentă din statul de ședere permanentă.
De asemenea, vor fi prezentate, obligatoriu, actele din care să rezulte perioadele de activitate din România, cum ar fi carnetul de muncă sau adeverințe eliberate, în condițiile legii, de foștii angajatori.
După calcularea pensiei comunitare naționale și a pensiei comunitare prorata se compară cele două rezultate și se acordă pensia stabilită în cuantum mai avantajos.
În cazul pensiei de urmaș, se compară numărul total de puncte aferent pensiei naționale cu numărul total de puncte aferent pensiei comunitare, înaintea aplicării procentului aferent numărului urmașilor îndreptățiți și a înmulțirii numărului de puncte rezultat cu valoarea punctului de referință.
Citește și: Când primesc românii a 13-a pensie în 2025? Plata unică va fi o măsură temporară
Mai mult decât atât, o persoană care beneficiază deja de o pensie din sistemul public de pensii din România, dar care a lucrat în mod legal și într-un alt stat membru, poate solicita revizuirea drepturilor de pensie în aplicarea regulamentelor europene.
România a încheiat acorduri bilaterale de securitate socială cu următoarele state: Republica Albania, Canada, Republica Chile, Republica Coreea, Statul Israel, Republica Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Quebec, Republica Serbia, Republica Turcia, Republica Orientală a Uruguayului, potrivit cnpp.ro.