Spanacul este o plantă bogată în vitamine, dar și în minerale. Specialiștii le recomandă oamenilor să îl consume cât pot de des, însă există și câteva contraindicații. Iată ce beneficii are spanacul și de ce este atât de bun pentru organism!
Ce beneficii are spanacul?
- Poate avea o influență pozitivă asupra valorilor tensiunii arteriale
Spanacul este bogat în potasiu. Consumul de alimente bogate în potasiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Potasiul ajută la relaxarea pereților vaselor de sânge și astfel poate reduce valorile tensiunii arteriale.
Spanacul este bogat în magneziu și folat. Acești nutrienți ajută la sinteza de oxid nitric, o moleculă care scade tensiunea arterială. Spanacul conține și nitrași, substanțe chimice care au efect vasodilatator.
- Poate fi benefic pentru sănătatea ochilor
Spanacul conține luteina, un antioxidant cunoscut pentru efectul protector împotriva bolilor oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescenta maculară și cataracta. Studiile au descoperit ca persoanele care administrează suplimente cu luteina prezintă un risc mai scăzut de degenerescenta maculară, care este principala cauză a tulburărilor de vedere și a orbirii.
- Poate fi benefic pentru sistemul neurologic
S-a demonstrat că luteina ajută la întreținerea funcției cognitive. Studiile efectuate pe adulții în vârstă au arătat că persoanele cu niveluri mai mari de luteina au o fluență verbală mai bună, o memorie mai eficientă și o capacitate de raționament și o viteză de procesare superioare fără de alte persoane cu un nivel de luteina scăzut.
- Poate fi benefic pentru sistemul osos
Vitamina K este esențială pentru sănătatea și dezvoltarea oaselor, iar spanacul este o sursa importantă a acestui nutrient.
- Poate fi benefic pentru sănătatea pielii
Vitamina A susține sistemul imunitar și funcția de apărare a pielii și ajută pielea să își păstreze hidratarea, ceea ce poate reduce aspectul liniilor fine și al ridurilor.
- Poate ajuta la menținerea nivelurilor sănătoase ale hemoglobinei
Spanacul este o sursă excelentă de fier, care ajută organismul să producă hemoglobina. Absorbția fierului este favorizată de vitamina C. Hemoglobina ajută la transportul oxigenului din plămâni către restul corpului și la oxigenarea țesuturilor.