Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis un anunț important pentru conducătorii auto. Iată în ce locuri sunt montate radare fixe în România!
Lista cu radare fixe în România
Potrivit unui anunț transmis de CNAIR, lista cu camere montate în România, care circulă pe internet în ultima vreme nu este reală, deoarece acestea nu au posibilitatea de a înregistra viteza conducătorilor auto, ci doar de a monitoriza autovehiculele și de a le fotografia numerele de înmatriculare pentru a identifica dacă a fost achitată taxa de drum intitulată rovignetă.
„Aceste camere nu au montate dispozitive de determinare a vitezei. Doar filmează numerele de înmatriculare și transmit informația în sistem, pentru a verifica dacă acel vehicul are taxa de drum achitată”, a transmis compania.
Poliția Română și Compania Națională de Drumuri au demarat în anul 2023 un proiect amplu de montare a unor sisteme fixe de măsurare a vitezei, care încep să funcționeze din acest an. Momentan, sunt amplasate pe: Autostrada București – Pitești; Autostrada București – Constanța; Autostrada București – Ploiești; Drumul Național 1 București – Ploiești.
Dispozitivele sunt setate pe modul automat, astfel că vor înregistra toate vehiculele care depășesc viteză legală. Imaginile vor fi analizate, iar șoferii care nu respectă limita impusă, va primi amenda, la adresă.
Alte echipamente instalate pe drumurile din România
Pe Autostrada București – Pitești vor intra în funcțiune următoarele: 48 de sisteme de detecție incidente; 33 de camere mobile; 8 camere CCTV; 5 stații meteo cu 4 senzori de polei; 22 de panouri cu mesaje variabile noi VMS (ambele căi); 16 panouri VMS pe bretele; 2 sisteme cu bucle inductive pentru măsurarea vitezei între nodurile de circulație; 2 echipamente pentru cântărirea din mers a camioanelor.
Pe Autrostrada București – Constanța până la kilometrul 162 va fi montat echipamentul ITS modern astfel:66 de camere detecție incidente; 35 de camere mobile; 40 de camere CCTV; 8 stații meteo; 9 panouri VMS; un sistem de cântărire din mers; 2 echipamente cu bucle inductive pentru măsurarea vitezei între nodurile de circulație.
Citește și: Codul rutier 2024: Ce spune legea despre montarea anvelopelor de iarnă
Pe Autostrada București – Ploiești între șoseaua Petricani și intersecția cu DN 1 Centura Ploiești vor fi instalate următoarele: 42 de camere detecție; 29 de camere detecție incidente; 16 camere CCTV; 4 stații meteo; 17 panouri VMS și 20 de bucle inductive.
De asemenea, pe Drumul Național 1 între București și Ploiești vor fi funcționale următoarele: 16 bucle inductive; 28 de camere de detecție incidente; 17 camere mobile; 7 panouri VMS, potrivit adevarul.ro.