Poștașii vin cu întârziere în ianuarie 2025! Pensiile vor fi distribuite mai târziu în această lună, chiar dacă oamenii așteaptă cu nerăbdare banii, după recalculare.
Poștașii vin cu întârziere în ianuarie
În luna ianuarie, pensionarii vor primi banii de la poștași mai târziu decât erau obișnuiți. Din cauza sărbătorilor de iarnă, Poșta Română va avea un program modificat de funcționare, altfel că pensiile vor ajunge mai târziu la beneficiari.
În decembrie, distribuirea drepturilor sociale a început pe data de 2, pentru cei 4,9 milioane de pensionari, însă acest lucru nu va fi posibil luna viitoare, deoarece pensiile vor fi livrate cel mai probabil, începând cu data de 8 ianuarie, deoarece Poșta Română va fi închisă în zilele de sărbătoare legală.
Potrivit unui comunicat, pe 1 și 2 ianuarie 2025, prima și a doua zi de Revelion, precum și pe 6 și 7 ianuarie, toate subunitățile poștale din mediul urban și rural vor fi închise.
Pe data de 3 ianuarie, oficiile poștale vor fi deschise în marile orașe, între orele 8:00-16:00, astfel că unii pensionari au șanse să primească banii mai devreme.
„Pe 3 ianuarie, prima zi lucrătoare a anului 2025, angajații Poștei Române au program de lucru. Astfel, dacă banii sunt virați la timp, vom putea începe să distribuim pensiile. Înțelegem nevoia oamenilor și nu este exclus nici să chemăm angajații să vină la muncă într-o zi nelucrătoare, dacă se justifică, mai exact dacă banii ajung la Poșta Română.
Însă, dacă banii nu sunt livrați către Poșta Română în primele zile ale anului 2025, atunci nu vom putea să distribuim pensiile și, da, va exista o întârziere de plată. Din experiența anilor trecuți, banii nu au intrat în contul Poștei Române în primele zile ale anului.
Există posibilitatea, ca și în acest an, pensiile să fie distribuite cu întârziere, respectiv din data de 8 ianuarie 2025”, a declarat pentru Digi24 Valentin Ștefan, Director General Poșta Română.
Pensii mai mari din ianuarie 2025
Conform Legii 360/2023, valoarea punctului de referință (VPR) se majorează anual, în ianuarie, cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
De anul viitor, acesta va crește cu 12.1%, ajungând la 91 de lei, de la 81 de lei cât este în prezent. Datorită acestei majorări, pensionarii vor primi mai mulți bani la pensie. Astfel, indemnizația socială pentru pensionari va fi majorată cu 10.4%, ajungând la 1.415 lei, de la 1.281 de lei.
Citește și: Cum calculezi indexarea pensiei? Punctul de referință crește de la 1 ianuarie 2025
Potrivit legii, cuantumul pensiei se calculează prin înmulțirea numărului total de puncte acumulate de asigurat cu valoarea punctului de referință.
Pentru pensionarii care beneficiază de pensie de urmaș, indemnizația socială se acordă fiecărui urmaș în parte, calculată conform regulilor menționate mai sus.