Conform calendarului ortodox, este sărbătoare mare pe 20 decembrie 2024! Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Ignatie!

Sărbătoare 20 decembrie 2024

În fiecare an, pe data de 20 decembrie, creștinii îl cinstesc pe Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul, episcop al Antiohiei.

Sfântul Ignatie Teoforul s-a născut în jurul anului 35 și a fost al treilea episcop al Antiohiei, Siria, după Apostolul Petru și Apostolul Evod. Se spune că a fost ucenicul sfântului apostol Petru și al sfântului apostol și evanghelist Ioan, cuvântătorul de Dumnezeu.

În anul 107, Împăratul Traian a aflat că Ignatie propovăduiește credința creștină, astfel că a încercat să îl convingă să se închine zeilor. Acesta a refuzat, apoi a fost supus multor chinuri și suferințe. Pentru că nu a renunțat la creștinism, a fost legat și trimis la Roma, pentru a fi aruncat la lei.

Ajuns acolo, Sfântul Ignatie a fost aruncat în arena circului, în mijlocul animalelor sălbatice, primind astfel cununa muceniciei. Creștinii au adunat oasele rămase și le-au dus în Antiohia, pentru a fi înmormântat cum se cuvine.

Sărbătoare 20 decembrie
Sărbătoare 20 decembrie: Ziua de Ignat. Imagine generată de IA/DALL-E

20 decembrie, Ziua de Ignat

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii sacrificau porci în ziua de 2o decembrie, ca simbol al divinității întunericului, care își slăbea puterea la Solstițiul de Iarnă. În prezent, această tradiție dă startul sărbătorilor de iarnă, deoarece oamenii pregătesc bucatele alese pentru masa de Crăciun.

Deși nu este Cruce Roșie în calendar, se spune că nu se fac alte treburi în această zi. La sate, gospodarii se trezesc de dimineață pentru a pregăti toate cele necesare. Porcul este sacrificat, apoi pârlit cu foc de paie sau cu arzătorul conectat la butelie. Pentru a obține un șorici moale, se curăță bine cu peria și se dă cu sare și mălai, în mai multe zone ale țării.

Apoi, porcul este tranșat și porționat, iar carnea se împarte în pachete, special pentru preparatele de Crăciun, cum ar fi cârnați, tobă, caltaboș, sarmale, piftie și altele. Grăsimea animalului se pune în ceaun, pentru topit, pentru a obține untură și jumări.

La final, gospodinele pregătesc carne prăjită, numită tradițional „pomana porcului” și mămăligă, iar cei care au participat la sacrificare sunt invitați la masă.

Citește și: Când se merge cu Capra? Tradiții de sărbători întâlnite la sate

Lucruri interzise pe 20 decembrie

Dacă ești o persoană miloasă, nu ai voie să participi la tăierea porcului, deoarece va muri mai greu, iar carnea nu va fi bună.

Treburile grele din gospodărie sunt interzise în ziua de Ignat! Doar cel care taie porcul poate munci în această zi.

Femeile nu au voie să dea cu mătura, să spele sau să coasă în această zi.

Dacă tai porcul, este interzis să strângi din dinți în acel moment, deoarece carnea lui va fi tare și greu de gătit.