Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an, pe data de 6 decembrie. Pe lângă obiceiurile creștine care se respectă în această zi, există numeroase tradiții de Moș Nicolae în lume, diferite de la o țară la alta. Iată câteva dintre ele!

Tradiții de Moș Nicolae în lume

Încă din secolul al XII-a, legenda lui Moș Nicolae s-a răspândit în toată lumea, mai ales în Europa, unde oamenii au început să ofere cadouri pe 6 decembrie sau să organizeze activități caritabile.

În România, copiii își pregătesc ghetuțele și le așează lângă ușă sau lângă sobă, în așteptarea cadourilor. Moș Nicolae sosește în noaptea de 5 spre 6 decembrie, fără să îl vadă nimeni și lasă jucării, dulciuri și fructe pentru copiii cuminți, iar pentru cei obraznici o nuielușă. Ei bine, de-a lungul timpului, tradițiile au fost adaptate de fiecare țară, astfel că există numeroase obiceiuri autentice în lume. Iată câteva exemple!

Tradiții de Moș Nicolae în Ungaria

În Ungaria, copiii își lustruiesc cei mai buni pantofi în ziua de 5 decembrie, apoi îi așează pe un pervaz, pentru a fi umpluți cu daruri de Moș Nicolae. Se spune că bătrânelul intră în fiecare casă cu un sac plin de cadouri şi o carte mare în care sunt scrise faptele bune şi rele ale copiilor.

Dimineața, copiii găsesc în pantofi bomboane, portocale, nuci, mere, ciocolată şi mici cadouri. Copiii obraznici primesc nuiele aurii şi linguri de lemn.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Tot ce trebuie să știi despre această sărbătoare

Tradiții de Moș Nicolae în Germania

În Germania, Moș Nicolae este asociat cu un bătrân care poartă un sac în spate și o nuielușă în mână. Potrvit tradiției, copiii își pregătesc ghetuțele în așteptarea lui, dar și o scrisoare cu dorințe și morcovi pentru caii Moșului.

Se crede că acesta are o carte cu toate faptele bune și rele ale copiilor, iar cei care nu au fost cuminți tot anul vor găsi în ghete nuielușe, cartofi sau cărbuni. În unele zone ale țării, copiii se îmbracă în costum de Moș Nicolae și colindă prin cartier, pentru a primi dulciuri și fructe.

Tradiții de Moș Nicolae
Tradiții și cadouri de Moș Nicolae. Imagine generată de IA/DALL-E

Tradiții de Moș Nicolae în Franța

Potrivit tradițiilor din Franța, Moș Nicolae este așteptat cu un pahar de vin și morcovi cu zahăr pentru măgărușul lui. Pe data de 6 decembrie, copiii primesc ciocolată, turtă dulce, fructe şi trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite.

În unele regiuni din estul Franţei, cei mici ştiu că Moş Nicolae vine călare pe un măgăruş, alături de Pere Fouettard (Moş Nuieluşă), îmbrăcat în negru.

Tradiții de Moș Nicolae în Belgia

În fiecare an, copiii din Belgia își așează încălțămintea lângă ușa de la intrare și pregătesc pentru Moș Nicolae un pahar de vin, iar pentru calul său un morcov, un coș cu paie și o lampă. Uneori, cei mici pregătesc scrisori cu ceea ce își doresc.

De asemenea, sunt organizate evenimente caritabile, pentru a strânge bani, jucării, alimente și alte lucruri necesare familiilor nevoiașe.

Citește și: Când vine Moș Nicolae în 2024? Legenda cadourilor din ghetuțe

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae în Italia

În Italia, copiii îi lasă scrisori pe o tavă lui San Nicola. Cei mici menționează ce cadouri își doresc și îi promit că vor fi cuminți în anul care vine. Noaptea, Moș Nicolae umple tava cu dulciuri și diferite cadouri.

În Bari, fetele nemăritate merg la biserică și lasă un bilețel cu dorința lor și 3 monede într-o cutie specială. În Sicilia, ele cântă imnuri speciale care cred că îl vor îmbuna pe Sfântul Nicolae să le găsească un soț potrivit.