Solstițiul de iarnă, unul dintre cele mai importante evenimente astronomice ale anului, marchează începutul iernii astronomice. Iată câteva tradiții și superstiții asociate cu cea mai scurtă zi a anului!

Când este solstițiul de iarnă în 2024?

Solstițiul de iarnă reprezintă momentul în care axa Pământului este înclinată la maxim față de Soare, iar emisfera nordică primește cea mai puțină lumină solară. Acest fenomen se produce datorită înclinării axei de rotație a Pământului și a mișcării sale de revoluție în jurul Soarelui.

Fenomenul are loc în fiecare an între 20 și 23 decembrie, în cazul emisferei nordice și între 20 și 23 iunie, în cazul emisferei sudice. Anul acesta, solstițiul pică pe data de 21 decembrie, la ora 11:21. Astfel, va fi cea mai scurtă zi din an și cea mai lungă noapte.

Solstițiul de iarnă nu poate fi observat de către amatori, deoarece Soarele se mișcă prea încet sau pare să stea nemișcat. Utilizarea instrumentelor de urmărire a datelor astronomice pot determina momentul apariției sale.

Citește și: Trei zodii dau lovitura în decembrie pe plan financiar. Toată luna va fi despre lux, opulență și moșteniri

Când pică solstițiul de iarnă în următorii ani?

2025 – 21 decembrie, ora 17:03
2026 – 21 decembrie, ora 23:50
2027 – 22 decembrie, ora 04:42
2028 – 21 decembrie, ora 10:20
2029 – 21 decembrie, ora 16:14
2030 – 21 decembrie, ora 22:09.

Solstițiu de iarnă
Peisaj, solstițiul de iarnă. Imagine generată de IA/DALL-E

Tradiții și superstiții pentru solstițiul de iarnă

În România, precum și în multe alte culturi, solstițiul de iarnă este asociat cu numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții Iată câteva dintre cele mai cunoscute!

Se crede că în această noapte, gândurile și dorințele noastre au o putere deosebită. De aceea, este important să ne concentrăm pe aspectele pozitive ale vieții.

Se spune că dacii se foloseau de cunoștințele lor de astronomie și calculau cu precizie data evenimentului, deoarece era o sărbătoare importantă în religia lor.

Potrivit tradițiilor, în acea noapte se deschid porțile cerului și ale pământului, iar binele și răul se luptă. Pentru a alunga spiritele rele și a aduce noroc, oamenii aprindeau focuri mari și lumânări. Unele persoane mergeau pe munte cu torțe de foc aprinse, pentru a aștepta răsăritul.

Citește și: Care vor fi zodiile favorite ale lunii decembrie? Ultima luna din an vine cu schimbări majore pentru acești nativi

În Asia de Est, solstițiul de iarnă a fost celebrat ca unul dintre cele 24 de termeni solari, numiți Dongzhi în chineză. În Japonia, pentru a nu se face frig în timpul iernii, există obiceiul să se înmoaie într-o baie fierbinte yuzu, scrie wikipedia.org.

Se spune că plantele culese în această noapte au puteri vindecătoare, iar ritualurile efectuate aduc fertilitate și prosperitate.