Tradițiile pentru sărbătorile de iarnă se numără printre cele mai frumoase și mai așteptate, pe parcursul anului. Iată când se împodobește bradul de Crăciun, în folclorul românesc.

Când se împodobește bradul de Crăciun?

Bradul împodobit reprezintă un simbol al Crăciunului, în tradiția românească. Deși pregătirea lui este o practică atât de răspândită, puțini dintre noi ne-am întrebat vreodată când este momentul potrivit pentru a aduce în casele noastre magia sărbătorilor.

Pentru multe persoane, momentul împodobirii bradului marchează începutul oficial al sărbătorilor de iarnă, astfel că primele pregătiri încep chiar de pe data de 1 decembrie. Unii oameni își aleg o zi pentru decorare, în funcție de timpul liber pe care îl au.

Ei bine, tradiția spune că pomul de Crăciun se împodobește în Ajun, pe 24 decembrie. Bradul este simbol al nașterii lui Hristos, deoarece este veșnic verde, iar această culoare însemnă viață. În unele tradiții religioase, împodobirea bradului este văzută ca o formă de pregătire spirituală pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.

Citește și: Cât vom plăti anul acesta pentru un brad natural de Crăciun? Cererea este extrem de mare

Istoria bradului de Crăciun

Se presupune că pomul de Crăciun ar fi apărut pentru prima dată la popoarele germanice, în secolul XIX. În România, bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866, iar de atunci a fost preluată această tradiție.

La început, bradul de Crăciun era împodobit, cu fructe, flori de hârtie, lumânări și biscuiți. În timp, ornamentele au evoluat treptat la globulețele de sticlă, beteala, bomboanele de ciocolată, instalațiile luminoase etc.

Brad împodobit de Crăciun.
Brad împodobit de Crăciun, cu lumânări și mere. Imagine generată de IA/DALL-E

Steaua de Crăciun din vârful bradului este simbolul celei care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. Se spune că aduce noroc celor din casă și ajută la îndeplinirea dorințelor, potrivit traditii-superstitii.ro.

Există diferite superstiții legate de momentul în care bradul trebuie despodobit. Unii cred că ar trebui făcut imediat după Anul Nou, alții preferă să-l lase până la Bobotează.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre Crăciuniță. Această floare este un simbol al sărbătorilor de iarnă

Împodobirea bradului în prezent

De-a lungul timpului au apărut numeroase decorațiuni pentru pomul de Crăciun, menite să ofere un aspect de poveste sărbătorilor de iarnă. Globuri pictate manual, îngerași, reni, fulgi de nea, instalații multicolore și multe alte minunății sunt comercializate an de an, încă din noiembrie.

Tot mai mulți oameni aleg să își decoreze bradul în funcție de teme specifice, cu ornamente inspirate din natură sau cu personaje din filmele sau desenele animate preferate. De asemenea, decorațiunile personalizate și cele făcute acasă de către copii sunt aranjate cu grijă în bradul de Crăciun.