Limba română este considerată una dintre cele mai frumoase, dar și complicate, datorită complexității sale. Iată câteva cuvinte cel mai greu de pronunțat, pe care nu le folosim zilnic!

10 cuvinte cel mai greu de pronunțat

1. Angiocardiopneumografie: 23 de litere, denumește radiografia cavității inimii și a vaselor mari ale toracelui, după injectarea unei substanțe radioopace.

2. Teleradiocinematografie: 23 litere, aplicare a televiziunii la radiocinematografie.

3. Conjunctivodacriocistorinostomie: 32 de litere, procedură oftalmologică de reconstrucție a sistemului de drenaj al lacrimilor.

4. Diclordifeniltriclormetilmetan: 30 de litere, numele științific al substanței cunoscute sub denumirea abreviată DDT, un compus chimic folosit ca insecticid, interzis în majoritatea țărilor din cauza persistenței și a toxicității.

5. Difosfopiridinnucleotidpirofosfataza: 36 de litere, denumește o enzimă ce catalizează reacția de disociere între o bază azotată activată sub formă de trifosfat în forma monofosfatata AMP (adenozinmonofosfat).

6. Electroglotospectrografie: 25 de litere, o „metodă de stabilire a compoziției armonice a semnalelor vorbirii prin analiza impulsurilor obținute cu electroglotograful”, potrivit DEX.

Citește și: Cuvinte care se scriu și se citesc la fel invers. Tu știai?

7. Electroencefalografie: 21 de litere, procedeu de studiere a activității electrice a creierului, bazat pe aplicarea unor electrozi pe pielea capului și pe înregistrarea grafică, sub formă de unde, a curenților corespunzători acestei activități.

8. Encefalomielopoliradiculonevrită: 32 de litere, o inflamare a nervilor ce provoacă dureri, furnicături, senzație de amețeală și uneori chiar paralizii.

9. Gastropiloroduodenojejunostomie: 31 de litere, creare operatorie a unei anastomoze, o comunicație naturală sau artificială/chirurgicală între două vase sangvine, între două segmente ale tubului digestiv etc.) între stomac, pilor și duoden, pe de o parte, și o ansă jejunală, pe de altă parte.

10. Sternocleidomastoidian: 22 de litere, mușchi pereche care se fixează de stern, de claviculă și de apofiza mastoidă, cu rol în înclinarea laterală a capului și în rotirea acestuia, potrivit libertatea.ro.

Cuvinte românești greu de pronunțat
3 adolescenți studiază cuvinte greu de pronunțat în română. Imagine generată de IA/DALL-E

Exerciții de dicție celebre în limba română

„Fata fierarului Fane face fasole frecată fără foc, fiindcă focul face fum”.

„Cosaşul Saşa cand coseşte, cat şase saşi sasul coseşte. Şi-s sus şi-n jos de casa sa, coseşte sasul şi-n şosea.”

Un cocostîrc s-a dus la descocostîrcărie, unde se descocostîrcăreau și alți cocostîrci nedescocostîrcăriți, ca să se descocostîrcărească de cocostîrcăria lui.

„Papucarul papucărește papucii nepapucăriți ai papucăresei, dar papucăreasa nu poate papucări papucii nepapucăriți ai papucarului care papucărește papuci nepapucăriți.”

„O coropişniţă şi-un coropişnițoi se coropişniţeau la noi în gunoi. Nu coropişniţa coropişniţea pe coropişniţoi, ci coropişniţoiul coropişniţea pe coropişniţă”.

Citește și: Unicul cuvânt din limba română care conține J de patru ori. Poți să-l pronunți?

„Unui tâmplar i s-a-ntâmplat o întâmplare. Alt tâmplar, auzind de întâmplarea tâmplarului de la tâmplărie a venit şi s-a lovit cu tâmpla de tâmplăria tâmplarului cu întâmplarea”.

„Capra calcă piatra. Piatra-n patru părți se crapă. Crăpa-i-ar capul caprei în patru cum a crăpat și ea piatra-n patru.”