Facturile de energie sunt mereu motiv de îngrijorare pentru români, mai ales în perioada iernii. Află ce spun experții despre costurile gazelor și electricității.
Ce se întâmplă cu facturile de energie?
Europa se confruntă cu prețuri mai mari la energie în ultima perioadă, iar acest lucru îi îngrijorează pe români. Potrivit experților, costurile oscilează deja, din cauza temperaturilor scăzute din ultima vreme.
Dr. Yousef Alshammari, liderul London College of Energy Economics, a explicat pentru Euronews că oferta excesivă de incertitudine continuă să domine piețele, în ciuda disponibilității suficiente rezerve de gaze. Deși capacitatea de stocare a gazelor din UE este plină la 95%, cu mult peste 100 de miliarde de metri cubi, cererea crescută de încălzire și electricitate din cauza temperaturilor mai scăzute a e destul de mare.
Temperaturile scăzute din ultima vreme au crescut retragerile de stocare a gazelor în Europa, exploatând aproape 4% (4,29 bcm) din capacitatea totală, potrivit datelor de la Gas Infrastructure Europe.
Astfel, Dr. Yousef Alshammari se așteaptă ca nivelurile de stocare să nu fie la fel de ridicate până în primăvara anului 2025 precum erau la sfârșitul iernii precedente, în aprilie 2024, când s-au situat la 60% din capacitate.
Citește și: Pensiile cresc din nou, dar nu pentru toată lumea! Cine nu va primi bani de la 1 ianuarie 2025?
„Se pare că iarna aceasta ar putea scădea cu mult sub 50%, ceea ce înseamnă că Europa va trebui să cumpere mult mai mult gaz anul viitor pentru a restabili stocarea de gaz la niveluri aproape maxime. Acest lucru, combinat cu vremea relativ mai rece, va menține prețurile în mod rezonabil mai ridicate, comparativ cu nivelurile lor din timpul iernii precedente, care a fost relativ mai blândă”, a precizat acesta.
Incertitudinea din Europa a crescut și mai mult, deoarece compania rusă Gazprom a oprit fluxul de gaze naturale către Austria pe 16 noiembrie, din cauza unei dispute între țări.
Centrală termică, în bucătărie. Imagine generată de IA/DALL-E
Prețurile la energie sunt plafonate în România
Românii se bucură și în această iarnă de plafonarea prețurilor la energie, datorită unei măsuri introduse de guvern, pentru a limita impactul scumpirilor. Din cauza cererii crescute de încălzire și electricitate din Europa, România se poate confrunta cu o majorare a prețurilor, de la 1 aprilie 2025.
Citește și: Ultima tranșă de vouchere sociale 2024. Când intră banii pe card și cum îi poți folosi?
Guvernul urmează să ia o decizie finală în ianuarie 2025 privind ritmul liberalizării pieței, fie printr-o ridicare bruscă, fie printr-o tranziție graduală, astfel încât românii să poată gestiona mai ușor impactul noilor costuri, scrie evz.ro.
„Am realizat simulări pentru a evalua impactul ridicării plafonării. Românii care plătesc astăzi 1,3 lei pe kWh, sub plafon, ar putea avea facturi mai mici dacă rămân la niveluri scăzute. În schimb, pentru cei cu consum mic și tarife sub 0,68 lei/kWh, vom propune măsuri de sprijin pentru a proteja categoriile vulnerabile,” a precizat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.