Zilele cu dezlegare la pește din post sunt ocazii perfecte pentru a încerca preparate noi, cu ingrediente sănătoase și gustoase. Iată 3 rețete cu pește pentru postul Crăciunului!
Rețete cu pește pentru postul Crăciunului
Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie și are o durată de 40 de zile. Dintre acestea, 14 sunt cu dezlegare la pește, pentru credincioșii care au ales să postească. Iată 3 rețete uimitoare care îți vor fi de ajutor în această perioadă.
1. Macrou la cuptor, cu legume
INGREDIENTE:
- 4 pești
- 4 – 5 linguri de ulei de floarea-soarelui
- 200 de grame de pastă de tomate
- Două cepe
- 2 Cartofi
- Un cățel de usturoi
- 3 roșii
- 2 ardei grași
- Pătrunjel sau mărar
- Cimbru,
- Boia,
- Sare și piper, după gust.
MOD DE PREPARARE
- Curățați și să spălați peștele, apoi îl asezonați cu sare, piper și mirodenii, după gust.
- Curățați și spălați roșiile și ardeii. Tăiați aceste legume felii.
- Curățați și ceapa, tocați-o mărunt.
- Într-o cratiță încăpătoare, căliți ceapa tocată mărunt în ulei de floarea-soarelui încins. Când este rumenită, adăugați peste ea feliile de roșii și de ardei.
- Adăugați puțină apă și lăsați totul să se rumenească, la foc mic.
- Puneți pasta de tomate și usturoiul tocat mărunt. Lăsați totul la fiert aproximativ 20 de minute.
- Adăugați sare și piper, după gust.
- Așezați peștele și cartofii tăiați felii într-o tavă încăpătoare,
- Adăugați sosul de legume.
- Puneți tava în cuptorul încins la 180 de grade, pentru aproximativ 40 de minute.
2. Chiftele cu pește și legume
INGREDIENTE
- 500 g file pește (cod, somon, novac, păstrăv)
- 3 cartofi
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 3-4 căței de usturoi
- 3-4 linguri de pesmet
- pătrunjel
- sare
- piper.
MOD DE PREPARARE
- Spălați cartofii și îi puneți la fiert.
- Verificați și spălați bine peștele. Îndepărtați oasele, apoi tocați-l.
- Ceapa, morcovul și usturoiul se curăță și se toacă mărunt sau se dă prin răzătoare.
- Într-un bol, amestecați cartofii bine fierți și pisați, peștele, ceapa, usturoiul, morcovul și pătrunjelul. Adăugați sare și piper după gust.
- Adăugați pesmetul în compoziție și amestecați bine.
- Formați chifteluțe în funcție de forma dorită și le puneți la prăjit, în uleiul încins. De asemenea, pot fi coapte la cuptor.
Citește și: Cea mai delicioasă ciorbă de dovlecei. Este rețeta perfectă pentru postul Crăciunului
3. Somon cu legume la cuptor
INGREDIENTE
- Ulei de măsline
- Zeamă de lămâie
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- Mărar proaspăt
- sare fină
- piper negru
- 4 file de somon
- 2 cartofi dulci
- 250 de grame de fasole verde proaspătă, tăiată
- 1 ceapă roșie.
Citește și: Care sunt zilele cu dezlegare la pește în postul Crăciunului? Când sunt permise fructele de mare
MOD DE PREPARARE
- Amestecați uleiul, sucul de lămâie, usturoiul, mărarul, sarea și piperul într-un castron.
- Așezați fileurile de somon într-un vas puțin adânc și turnați jumătate din marinada pregătită.
- Puneți somonul la frigider.
- Spălați și curățați cartofii dulci și tăiați-i în rondele. Așezați-le într-o tavă de copt, împreună cu fasolea verde și ceapa.
- Întindeți legumele uniform într-un strat subțire. Puneți tava la cuptor pentru 10 minute.
- Scoateți tava din cuptor și așezați fileurile de somon marinate. Acoperiți fiecare file de somon cu o felie sau două de lămâie și presărați puțină sare și piper.
- Introduceți tava înapoi în cuptor și coaceți timp de 20 – 25 de minute sau până când somonul se înțeapă ușor cu o furculiță și își schimbă culoarea.