Meteorologii au anunțat zile friguroase, cu lapoviță și ninsoare în mai multe zone ale țării. Iată cum să îți pregătești mașina pentru iarnă, astfel încât să eviți accidentele în caz de condiții meteo nefavorabile.

Cum să îți pregătești mașina pentru iarnă

Se schimbă vremea în România, iar șoferii trebuie să fie atenți la problemele care pot apărea în trafic. Pentru a te asigura că ești în siguranță, este esențial să efectuezi o serie de verificări și întreținere a mașinii, înainte de a porni la drum.

Printre cele mai importante lucruri se numără montarea anvelopelor de iarnă sau All seasons. Cele de vară sunt strict interzise în caz de polei, gheață sau zăpadă, deoarece nu au o aderență bună pe carosabil.

Mai mult decât atât, presiunea și echilibrarea roților sunt esențiale pentru siguranța circulației.

Citește și: Codul rutier 2024: Ce spune legea despre montarea anvelopelor de iarnă

Verificarea bateriei la începutul iernii

Conform specialiștilor, capacitatea bateriei unei mașini scade la 50% iarna pentru că este mai solicitată, în special când e foarte rece. O baterie slăbită poate să nu pornească motorul în zilele geroase. Pentru a nu avea probleme, se verifică nivelul de energie real al bateriei, se încarcă sau se înlocuiește.

Pregătirea mașinii pentru iarnă
Mașini în trafic, într-o zi de iarnă. Imagine generată de IA/DALL-E

Sistemul de frânare al mașinii

Înainte de sezonul rece, este bine să ne asigurăm că sistemul de frânare al mașinii funcționează în parametrii normali. Cu o simplă programare la service, putem afla dacă există vreo problemă sau suntem în siguranță pe drumuri înghețate sau acoperite de zăpadă.

De asemenea, lichidul de frână trebuie verificat și înlocuit dacă este cazul.

Alte verificări importante pentru iarnă

Odată cu venirea frigului trebuie să verificăm ștergătoarele. Acestea trebuie să fie în stare bună, pentru a ne asigura vizibilitate, în caz de ploi, lapoviță sau ninsoare. Dacă lamelele sunt uzate, este indicat să fie înlocuite.

Lichidul de parbriz este foarte important în următoarea perioadă. Alegeți unul care nu îngheață la temperaturi scăzute.

Sistemul de încălzire trebuie să fie în parametri normali, așa că înainte de venirea gerului este bine să îl verifici într-un service autorizat. Tuburile de alimentare, pompa, condensatorul, ventilatoarele de aer și radiatorul trebuie să funcționeze fără probleme.

Citește și: De ce a fost închisă Transalpina? Cod galben de ninsori și ploi în România

Ce nu trebuie să îți lipsească din mașină

Șoferii din România sunt obligați prin lege să aibă în mașină mai multe lucruri esențiale, pentru siguranța circulației pe drumurile publice. Pentru gestionarea situațiilor de urgență, nu trebuie să lipsească din autovehicul următoarele:

  • Triunghiuri reflectorizante;
  • Vestă reflectorizantă;
  • Extinctor auto;
  • Kit de prim ajutor;
  • Roată de rezervă și set de scule;
  • Tria și stingător omologate (pentru vehiculele care transportă mărfuri periculoase), scrie capital.ro.

Pe timp de iarnă, conducătorii auto ar trebui să țină în portbagaj o lopată, nisip, lanțuri de zăpadă, o pătură și câteva gustări utile în caz de drum închis sau aglomerație în trafic.