Anumite categorii de români vor primi din partea statului un ajutor de încălzire, în perioada noiembrie 2024 – martie 2025. Iată care sunt actele de care ai nevoie pentru a solicita sprijinul financiar în această iarnă!
Ajutor de încălzire în 2024
Persoanele singure, pensionarii și familiile care se încadrează în venitul net mediu lunar pot beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinței oferit de autorități, în perioada noiembrie 2024 – martie 2025.
Potrivit proiectului, sprijinul financiar se acordă pentru acoperirea costurilor pentru gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi și petrolieri.
Suma acordată pentru încălzirea locuinței diferă în funcție de venitul net lunar al persoanei care depune dosarul pentru ajutorul de încălzire. Pentru a putea beneficia de sprijin în această iarnă, venitul net mediu lunar pe membru de familie trebuie să fie sub 1.386 lei. În cazul persoanelor singure, venitul net nu trebuie să fie mai mare 2.053 lei.
Ajutorul de încălzire poate fi oferit și vârstnicilor ale căror pensii au fost majorate ca urmare a recalculării, dacă în luna august aveau venituri de 1.386 de lei, pe membru de familie sau 2.053 de lei, în cazul celor singuri, potrivit mmuncii.ro.
Valoarea compensării nu poate fi mai mica de 250 de lei/ lună pentru gaze naturale, 500 de lei/lună pentru energie electrică și 320 de lei/lună pentru combustibilii solizi sau petrolieri.
Pentru persoanele care depun cererea până pe data de 20 noiembrie 2024, stabilirea dreptului se face începând cu această lună. Pentru solicitanții care depun documentele după această dată, stabilirea dreptului se face începând cu luna decembrie 2024.
Citește și: Cât plătim facturile la căldură? Iarna asta ne va goli buzunarele
Acte necesare pentru a solicita ajutorul de încălzire
Pentru a solicita ajutorul de încălzire, sunt necesare următoarele:
- Cerere şi declaraţie pe proprie răspundere, însoţită de documentele doveditoare;
- Documente de identitate titular şi membrii (B.I., C.I., C.I.P., P, P.S.T., P.S.P., D.I.);
- Copie factura energie termică, gaze naturale, energie electrică.
Acte doveditoare privind locuința precum:
- Contract de vânzare-cumpărare;
- Contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere sau cu clauză de habitație;
- Contract de închiriere;
- Contract comodat;
- Certificat de moștenitor/act succesiune;
- Împuternicire notarială întocmită de proprietarul locuinței sau de titularul contractului de închiriere, ori de reprezentantul legal al persoanei singure, care nu a împlinit vârsta de 16 ani.
Titularii trebuie să facă dovada legală a gospodăririi separate (factură de curent electric, factură de gaze, factură de apă) în situația în care la o adresă locuiesc mai multe familii;
Adeverinţă de la Asociaţia de Proprietari/Locatari din care să rezulte numele, prenumele, persoanelor înregistrate în cartea imobilului şi care figurează la cotele de întreţinere; codul radet; adresa de e-mail a asociației.
Acte doveditoare componența familiei
După caz, mai pot fi cerute și acte doveditoare privind componența familiei precum:
- Copie act de identitate solicitant şi ale tuturor membrilor familiei care au vârsta peste 14 ani (B.I., C.I., C.I.P.);
- Copie certificate de naștere ale copiilor până în 14 ani;
- Copie certificat de căsătorie;
- Hotărâre de divorț/act notarial (dacă este cazul);
- Declaraţie pe propria răspundere că persoanele sunt despărțite în fapt (dacă este cazul).
- Certificat de deces (dacă este cazul);
- Copie hotărâre judecătorească definitivă de încredinţare a copilului sau încuviințare a adopției, Hotărârea Comisiei pentru Protecția
- Copilului privind măsura de plasament familial al minorului, Decizia Directorului General al Direcției Generale de Asistenţă Socială şi
- Protecția Copilului sau Hotărârea Judecătorească privind măsura plasamentului în regim de urgență/Hotărârea Judecătorească de instituire a tutelei/curatelei sau, după caz, Dispoziția Autorității tutelare, potrivit legii (dacă este cazul).
Citește și: Pensiile cresc din nou, dar nu pentru toată lumea! Cine nu va primi bani de la 1 ianuarie 2025?
Acte doveditoare privind veniturile
- Adeverința de salariat pentru toți membrii familiei, din care să reiasă venitul net obţinut în luna anterioară depunerii cererii, valoarea bonurilor de masă sau mențiunea că nu se primesc bonuri, prime, indemnizaţii de hrană etc.
- Copii taloane pensie (pentru toate tipurile de pensie)/adeverinţă de la Casa de Pensii din luna anterioară depunerii cererii;
- Adeverinţă eliberată de Casa de Pensii din care să reiasă dacă figurează cu dosar de pensie, dacă este cazul;
- Copie talon de plată a indemnizației de șomaj şi/sau venitul lunar de completare a șomajului;
- Copii talon alocație de stat, plasament sau alte indemnizaţii, din luna anterioară depunerii cererii;
- Copii taloane indemnizație handicap sau orice alte indemnizaţii acordate conform legii, venit din luna anterioară depunerii cererii;
- Venituri realizate din arendare, dobânzi bancare, înstrăinare de bunuri etc., dacă este cazul; (în funcție de veniturile obținute, vor putea fi solicitate la depunere acte suplimentare, de exemplu: un extras de cont pentru luna în care se depune cererea pentru a constata dacă persoana sau familia deține un depozit bancar cu valoare mai mare de 3000 de lei).