Ce spun specialiștii despre bețișoarele de urechi? Acestea sunt extrem de utilizate de oameni, însă pot fi destul de periculoase pentru sănătatea urechii. Iată tot ce trebuie să știi despre acestea!

Ce spun specialiștii despre bețișoarele de urechi?

Igiena urechilor este un pas important pe care toată lumea ar trebui să îl respecte. Chiar dacă ceara de ureche are rol de protecție pentru urechea internă, aceasta nu ar trebui lăsată să se acumuleze excesiv. De obicei, atunci când vine vorba de igiena urechilor, cele mai la îndemână pentru toate lumea sunt bețișoarele de urechi. Medicii recomandă folosirea cât mai rară a acestora sau chiar renunțarea la ele.

Bețișoarele de urechi nu fac decât să împingă ceara și mai adânc în ureche. În timp, această ceară acumulată se blochează și creează alte probleme de sănătate.

În locul bețișoarelor de urechi poți folosi agenți de înmuiere a cerumenului. Aceștia se găsesc sub formă de soluții în farmacii și pot fi achiziționați fără prescripție medicală. Agenții de înmuiere trebuie aplicați de 2-3 ori pe zi, timp de 4-5 zile.

betisoare, recomandari, sfaturi
Bețișoare de urechi Sursă: fotografie generată de DALL-E

Cât de des ar trebui să îți cureți urechile?

Ceara de ureche acumulată excesiv duce la probleme de sănătate. De obicei, îți vei da seama când va trebui să o îndepărtezi, deoarece te vei confrunta cu tinitus, mâncărime în canalul auditiv, durere și chiar senzația de urechi înfundate. Specialiștii recomandă ca medicii să fie cei care îndepărtează ceara din ureche pentru a nu exista complicații. În schimb, ceea ce poți face tu acasă pe cont propriu este să cureți urechea externă cu apă, săpun și o lavetă curată.

Specialiștii recomandă controalele frecvente ale urechii, de la trei până la șase luni. În acest fel, eviți acumularea excesivă de ceară și stai departe și de eventualele probleme de sănătate pe care le poate cauza. Desigur, persoanele care nu au probleme cu nivelul de ceară, pot rări vizitele la medic și pot merge o singură dată pe an. Însă, este recomandat să se consulte cu specialistul cu privire la anumite metode de curățare la domiciliu pentru a preveni acumularea de ceară.