Poate mulți nu au observat până acum, însă majoritatea piloților nu au deloc barbă. Se pare că motivul din spatele acestei politici nu are legătură doar cu aspectul, ci cu siguranța în timpul zborului. În continuarea articolului urmează să aflați motivul neașteptat pentru care piloții nu au voie să își lase barbă.

Știai că piloții nu au voie să își lase barbă. Iată care este motivul!

Dacă un pilot ar purta barbă, aceasta ar putea împiedica etanșarea corespunzătoare a măștii de oxigen folosite în caz de urgență. Piloții trebuie să asigure o fixare perfectă a măștii pentru a primi cantitatea necesară de oxigen. Dacă există scurgeri din cauza unei bărbi, riscul de hipoxie crește, iar viața tuturor celor care se află în avion este în pericol, relatează ladbible.com

Zack D. Films, un celebru youtuber, a postat pe contul său o simulare a ceea ce i s-ar putea întâmpla unui „pilot bărbos”, în momentul în care folosește masca de oxigen.

„Când un pilot își pune o mască de oxigen în timpul unei urgențe, aceasta formează o etanșare strânsă în jurul feței. Acest lucru este crucial pentru furnizarea cantității potrivite de oxigen. Dacă un pilot ar avea barbă, părul facial ar împiedica masca să se sigileze corect, provocând scurgerile de oxigen și potențial ducând la consecințe nefericite. De aceea, de obicei, nu vezi niciodată un pilot cu barbă”, a declarat youtuber-ul Zack D. Films.

motivul pentru care pilotii nu au voie cu barba
Motivul pentru care piloții nu au voie sa aibă barba. Sursă: Imagine generată de AI/DALL-E

Companiile care aplică această regulă

Această politică, deși nu este universală, este aplicată de multe companii aeriene. Fiecare companie de aviație este însă diferită și are propriile sale politici specifice.

De exemplu, Delta Air Lines nu le permite piloților să își lase barbă, dar permit perciuni, dar care să nu le crească pe lângă mijlocul urechii. Tot aceeași companie îi lasă să aibă și o mustață, însă aceasta trebuie să fie foarte bine îngrijită. Delta, Southwest, United, American Airlines și JetBlue sunt alte companii care nu permit echipajului din cabina de pilotaj să poarte barbă.

Administrația Federală a Aviației (FAA) nu are o regulă strictă care să interzică barba, însă multe companii au introdus această cerință pentru a asigura siguranța maximă în cazuri de urgență.