Astronomii anunță un eveniment cosmic rar, așteptat să aibă loc în viitorul apropiat! O stea urmează să explodeze pe cer, fiind un eveniment care a avut loc ultima oară în urmă cu 80 de ani! „T Coronae Borealis”, cunoscut sub numele de „Blaze Star”, este un sistem binar aflat la aproximativ 3.000 de ani lumină de Pământ.

Această stea binară, alcătuită dintr-o pitică albă și o gigantă roșie, va deveni o nova, un fenomen care va putea fi observat chiar și cu ochiul liber.

Eveniment unic în viață! O stea urmează să explodeze pe cer

Explozia va genera o „nouă stea” pe cerul nopții, strălucind la fel de puternic ca steaua Polară sau chiar mai mult. Acest spectacol cosmic unic se întâmplă rar, ceea ce oferă cercetătorilor o oportunitate rară de a studia comportamentul și dinamica stelelor, transmite NASA.

Evenimentul mult așteptat, cunoscut sub denumirea de „nova”, va avea loc în constelația Corona Borealis a Căii Lactee, în emisfera nordică a bolții cerești, care se află între constelațiile Boarul și Hercule. Această stea s-a aprins ultima oară în urmă cu 80 de ani, în 1946, ceea ce face acest eveniment unic.

„T Coronae Borealis” sau „T Cor Bor” este urmărită de telescopul spațial cu raze gamma „Fermi” al NASA în fiecare zi. În momentul în care va erupe, razele gamma vor crește, iar luminozitatea stelei va fi tot mai vizibilă. Este important de menționat că explozia a avut deja loc, însă steaua este aflată la aproximativ 2.600 de ani-lumină depărtare de Pământ, iar de atunci a călătorit prin spațiul cosmic.

o stea va exploda
Toate detaliile despre steaua care urmează să explodeze. Sursă: Fotografie generată de AI

Steaua poate exploda în orice moment

Acest eveniment va fi unul de neuitat pentru pasionații de astronomie și pentru toți cei care vor avea ocazia să vadă o stea nouă apărând pe cer, marcând un moment unic în istoria observațiilor astronomice. Următorul eveniment de acest fel se va desfășura la aproape 100 de ani distanță. Cu toate că nu există o dată exactă a exploziei, anticipația este mare, iar cercetătorii continuă să monitorizeze îndeaproape evoluția T Coronae Borealis.

Cercetătorii preconizau că această stea va exploda spre finalul lunii septembrie 2024, însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Evenimentul fascinat ar putea avea loc oricând, iar pasionații de astronomie ar trebuie să își pregătească telescoapele. În orice moment, o stea care s-a ascuns de zeci de ani va lumina cerul!

Trebuie să menționăm că, deși mulți așteaptă o explozie de dimensiuni mari pe cer, realitatea va fi mult mai diferită. T Coronae Borealis (T CrB) va fi la fel de strălucitoare ca Steaua Polară. Totuși, acesta este un eveniment fascinant pentru astronomi și observatorii stelelor, relatează StarWalk.space.