Dacă până acum poate nu ai auzit că există un oraș care se aseamănă cu Roma, ei bine vei descoperi în acest articol. El este construit pe 7 coline și ascunde povești uimitoare. Deși mulți poate au ajuns pe acolo, posibil să nu fi auzit de acest aspect.

Curiozități despre acest oraș care se aseamănă cu Roma

Este vorba despre Iași, care mai este cunoscut și ca “orașul celor 100 de biserici”, scrie Fanatik.

Iată ce există pe fiecare dintre cele 7 coline:

Dealul Breazu: Biserica Nașterea Maicii Domnului (1994);
Dealul Bucium: Mănăstirea Bucium (1853);
Dealul Cetățuia: Mănăstirea Hlincea (1587), Mănăstirea Cetățuia (1668);
Dealul Copou: Mănăstirea Podgoria Copou (1638), Parcul Copou (1833), Grădina Botanică din Iași (1856), Parcul Expoziției (1923) și multe clădiri monumentale;
Dealul Galata: Mănăstirea Galata (1582), Băile Nicolina (1950);
Dealul Repedea: Rezervația Repedea (1955);
Dealul Șorogari: Sit arheologic (Ivănești).

Imagine reprezentativă pentru Palatul Culturii din Iași. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Ca și obiective, puteți vedea o varietate mare, în funcție de preferințe. Aici se află  Universitatea “Al. I. Cuza”, prima universitate românească, dar și primul teatru național românesc, respectiv Teatrul Național “Vasile Alecsandri”. De asemenea, puteți admira prima Grădină Botanică din Principatele Române, Anastastie Fătu. Aici există mii de specii de plante, deci ar fi păcat să o ratați. Palatul Culturii este un alt loc parcă desprins din povești, el fiind construit în mai multe stiluri. El a fost reconstruit de 3 ori în 200 de ani, potrivit Libertatea. Aici există astăzi 4 muzee: cel de Istorie a Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu, Muzeul Etnografic al Moldovei și Muzeul de Artă.

Și Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi este impunătoare, mulți de prin țară venind aici pentru a se ruga, la fel și Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, sau cea Mitropolitană. Râpa galbenă sau Esplanada Elisabeta trebuie adăugată și ea pe listă, dar să nu uitați nici de Bojdeuca lui Ion Creangă. Vă va aduce cu siguranță aminte de copilărie, dar și de poveștile minunate.