Biblia a fost tradusă în aproximativ 700 de limbi și a fost citită de miliarde de oameni de-a lungul secolelor. Cu siguranță, foarte multe persoane s-au întrebat cine a scris cu adevărat Biblia? Răspunsul este unul la care, cu siguranță nu v-ați fi așteptat.

Cine a scris cu adevărat Biblia?

Au trecut mai bine de 2.000 de ani de când Biblia există și încă există dubii privind autorul acesteia. Ei bine, după secole de investigații există câteva răspunsuri, însă nici acestea nu fost foarte concludente.

Se presupune că Vechiul Testament este rezultatul a circa 100-150 de scriitori diferiți. Mulți ăl consideră pe Moise ca fiind autorul principal al primelor cinci cărți ale Bibliei (Geneza, Exodul, Leviticul, Numerele și Deuteronomul), cunoscute sub numele de Tora. David este considerat pricipalul autor al Psalmilor, deși și Regele Solomon, fiul lui David este creditat cu scrierea unor părți însemnat ale zicătorilor din Biblie. Printre autorii Vechiului Testament se mai numără și Iosua Navi, Daniel, Osea, Amos, Naum, Zaharia, Isaia, etc.

Această teorie are însă un neajuns extrem de important, implicând faptul că Moise ar fi scris despre propria sa moarte, la finalul celei de-a cincea cărți: Deuteronomul. Un Talmud din secolele III-V era noastră explică această eroare de continuitate prin atribuirea versetelor care contrazic teoria unicului autor lui Iosua, cel care ar fi preluat conducerea după Moise.

biblie, autor, carte
Biblia Sursă: fotografie generată de DALL-E

Odată cu perioada Iluministă, teoria unicului autor a început să fie pusă la îndoială, cărturarii sesizând fragmentele care par a se repeta sau chiar contrazice.

Noul Testament este format din patru Evanghelii care au fost scris de Luca, Marcu, Matei și Ioan. Acesta mai cuprinde și 21 de episoade scrise de Pavel, Ioan, Petru, Iacob  și Iuda. Cifrele arată că peste 40 de autori asumați au scris Biblia, însă numărul real al acestora ar depăși 150 întrucât multe texte sunt necunoscute.

În Sfânta Scriptură apar 2.930 de persoane pe parcursul celor 1.500 de ani în care a fost redecatată.