Ești mămică de fetiță și ai mulțime de incertitudini privind creșterea și dezvoltarea? Ei bine, atunci ai ajuns unde trebuie. Mai jos vom vorbi despre un subiect care, cu siguranță, te va interesa. Tu știi până la ce vârstă cresc fetele? Iată tot ce trebuie să știi despre întregul proces, dar și despre pubertate.

Până la ce vârstă cresc fetele?

Fetele se dezvoltă diferit față de băieți, dar și mai repede. În cazul domnișoarelor, pubertatea are loc între 8 și 13 ani în cele mai multe cazuri. La băieți, în schimb, aceasta începe mai târziu, mai exact între 9 și 14 ani. Acestea fiind spuse, saltul de creștere al fetelor are loc la o vârstă mai înaintată, scrie Fanatik.

După debutul pubertății, acestea încep să crească, mai exact în jurul vârstei de 11-12 ani. Înălțimea lor are legătură cu schimbările hormonale din perioada pubertății, astfel că după prima menstruație, rata creșterii în înălțime devine mult mai scăzută. În general, fetele cresc până la 14-15 ani, însă acest lucru poate fi influențat de alte aspecte. Spre exemplu, contează foarte mult și factorii genetici, nutriționali și stilul de viață. Pentru a atinge potențialul maxim de creștere, fetele trebuie să aibă o alimentație corectă, activitate fizică moderată și un somn suficient.

crestere, dezvoltare, fete
Imagine reprezentativă pentru înălțimea unei fete Sursă: fotografie generată de DALL-E

Care este înălțimea medie a unei fete?

Înălțimea medie a fetelor diferă, în funcție de vârstă și este influențată de factorii menționați anterior. Cu toate acestea, există câteva statistici despre înălțimea pe care ar trebui să o aibă fetele, pe categorii de vârstă.

Spre exemplu, la patru ani, înălțimea medie este de 102-103 cm. La vârstă de 13 ani, fetele ar trebui să aibă undeva între 155-157 de cm. Până la 18 ani, fetele ajung cam la 161-163 cm, deoarece creșterea devine mai lentă. Fetița ta se încadrează în aceste medii? Dacă nu, nu trebuie să îți faci griji. Fiecare copil crește și se dezvoltă în ritmul lui și nu trebuie comparat niciodată cu alți copii de vârsta lui.