Românii se vor putea înscrie luna aceasta în programul Casa Verde 2024. Instalatorii pot începe să se înscrie deja de pe data de 6 septembrie, iar de pe 27 și cei care vor finanțare, a anunţat, zilele trecute, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu-Adrian Neculaescu, potrivit Antena 3 CNN.

”Românii doresc să devină independenţi energetic şi să scape de grija facturilor, având în vedere scumpirile din ultima vreme şi cele anunţate pentru următoarea perioadă. Şi, astfel, suntem pregătiţi să îi ajutăm cu detaliile pe care trebuie să le ştie pentru a aplica pentru finanţare”, a explicat, într-un comunicat de presă, Albert Soare, fondator Kilowat, notează Financial Intelligence.

Documente necesare pentru Casa Verde 2024

Aplicanții trebuie să depună următoarele acte, pentru a fi eligibili pentru finanţarea panourilor solare. Mai mult de atât, doar proprietarii locuințelor se pot înscrie. Ei nu trebuie să aibă nici datorii la bugetul de stat.

  • Cerere de înscriere în program – completată cu datele necesare (va fi disponibilă odată ce va fi publicat ghidul de înscriere în sesiunea 2024);
Imagine reprezentativă pentru o casă cu panouri fotovoltaice. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”
  • Act de identitate al solicitantului (proprietar al locuinţei);
  • Certificat de atestare fiscală, obţinut de la ANAF – dovada că solicitantul nu are datorii la bugetul de stat;
  • Certificat de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale – DITL – dovada faptului că nu sunt datorii la bugetul local;
  • Extras de carte funciară – ANCPI – se poate obţine online de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară sau fizic la instituţie.

Conform legii, o persoană poate beneficia o singură dată de un astfel de program de finanţare. Bugetul pentru anul 2024 este de 2 miliarde de lei, iar o finanţare per beneficiar eligibil de 30.000 de lei pentru panouri solare şi baterii de stocare a energiei.