Tu știi cum se manifestă alergia la ambrozie? În acest articol vei vedea cum se manifestă aceasta, dar și cum pot fi ameliorate simptomele specifice. Buruienile acestea cresc în majoritatea regiunilor și produc un polen fin din august până în luna noiembrie.
Efectele acestei plante au fost atent dezbătute de-a lungul timpului, iar Guvernul a adoptat Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, în cadrul ședinței din 6 iunie 2024. Astfel cu toții trebuie să o distrugă.
„Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia”, se arată în lege.
Cum se manifestă alergia la ambrozie? Sfaturi din partea medicilor
Aproximativ 2,5 milioane de români se confruntă cu această problemă, potrivit Digi 24. Desigur, evitarea polenului este aproape imposibilă, asta însemnând ca pe perioada în care plantele cresc, respectivele persoane să evite ieșirile din casă.
Conform American College of Allergy, Asthma & Immunology, printre simptome se numără strănutul, nasul curgător, congestia nazală, durerile de cap, ochii iritați și mâncărimile în gât. Așadar, dacă prezentați mai multe dintre simptomele menționate ar trebui să mergeți la un alergolog, pentru a vă efectua un test cutanat. Acesta va arăta dacă este vorba de ambrozie sau nu.
În cele mai multe cazuri antihistaminicele sunt prescrise de medici ca și tratament, însă mulți recomandă și efectuarea vaccinului antialergic.
”Tratăm din ce în ce mai mulți pacienți cu alergie la ambrozie. În orice alergie există tratamentul general, să zicem, care este simptomatic și patogenetic, adică în funcție de mecanismul îmbolnăvirii și la fiecare alergen se poate introduce și o terapie specifică, așa numita imunoterapie cu alergen, care încearcă să inducă toleranța la alergen în organismul care e alergic”, a explicat medicul Diana Deleneanu, pentru Europa Liberă.
Tot medicul alergolog a spus că în cazuri severe se poate ajunge chiar și la astm bronșic din cauza expunerii, deci este foarte importantă protecția. Totodată, specialiștii spun că cele mai crescute niveluri ale polenului sunt dimineața, așadar ferestrele ar trebui închise, cel puțin în lunile menționate. Spălatul pe mâini, dar și schimbarea hainelor odată ce ieșiți afară sunt foarte importante.