În fiecare an, pe data de 29 august se sărbătorește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botăzătorul, fiind o zi marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Desigur, această zi este marcată de o mulțime de tradiții și obiceiuri diverse, în funcție de zonele țării.

Ce trebuie să faci neapărat pe 29 august?

Postul este esențial de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botăzătorul, deoarece se spune că cei care nu vor respecta asta vor semăna cu Irod.

Acesta din urmă a făcut un ospăț, iar la un moment dat i-a zis Salomeeti, fiicei Irodiadei: „Cere-mi orice vrei, și-ți voi da”. După ce s-a consultat cu mama sa, a cerut capul lui Ioan Botezătorul, conform Creștin Ortodox. Capul a fost de 3 ori pierdut si de 3 ori găsit. Prima și a 2-a aflare a capului este sărbătorită pe 24 februarie, iar a 3-a pe 25 mai, conform sursei citate mai sus.

Imagine reprezentativă pentru o icoană. „Sursă: Doxologia”

În ziua aceasta nu se spală și nu se muncește. Nici vinul roșu nu trebuie consumat, la fel cum alimentele nu se vor tăia cu cuțitul, ci se vor rupe cu mâna, scrie Ziarul Unirea.Varza este și ea interzistă, deoarece pe această legumă s-ar fi tăiat capul sfântului.

Interesant este faptul că nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu 6 luni înaintea nașterii lui Iisus. La un moment dat, el a decis să se retragă în pustiu, însă mai apoi a predicat

Rugăciune pentru sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul

„O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie Îngerească, te-ai şi născut.

Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatatlui tău s-a pecetluit.

Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit.

Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie , în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat.
Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi.

Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.

Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie.

Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin!”