Sărbătoare importantă vineri, 30 august pentru creștini! Este vorba despre Sfântul Alexandru care a fost episcop în Constantinopol în timpul împăratului Constantin cel Mare. Mai mult, acesta este  supranumit și protectorul omenirii.

Ce se știe despre Sfântul Alexandru, sărbătorit pe 30 august?

Sfântul Alexandru s-a născut în anul 239, în Calabria, din părinți creștini, Gheorghe și Vriena.

El a fost trimis în Niceea la întâiul Sinod al Sfinţilor Părinţi, Patriarhul Mitrofan, neputând să se ducă din cauză că se simțea foarte slăbit. Acolo, el s-a luptat mult pentru dreapta credinţă împotriva răucredinciosului Arie. Când s-a întors în Constantinopol a avut însă parte de o surpriză, îngerul Domnului arătându-se Patriarhului Mitrofan şi poruncindu-i să-l lase ca patriarh pe Alexandru.

„După zece zile îţi vei lua cununa de la Dumnezeu, iar scaunul bisericesc să-l ia, în locul tău, Alexandru, slujitorul tău”, i-a spus îngerul, notează Creștin Orodox.

Sfântul Alexandru a încetat din viață în  anul 337, la vârsta de 98 de ani.

Imagine reprezentativă pentru o icoană cu Sfântul Alexandru. „Sursă: Creștin Ortodox”

Fiind o sărbătoare cu cruce neagră în calendar, credincioșii nu ar trebui să muncească, fie să spele sau să facă curat în casă. Cu atât mai mult femeile care poartă acest nume. Aceștia trebuie să meargă la biserică, să rostească rugăciunea, iar mai apoi să petreacă ziua alături de cei dragi. Mai mult, cei care sunt certați ar trebui să se împace, scrie Ziarul Unirea.

Nimeni nu trebuie să bârfească, fie să gândească lucruri negative în această zi, deoarece este mare păcat. În unele zone se dau de pomană tot felul de preparate făcute în casă.

Rugăciune către Sfântul Alexandru

Noi, turma ta, prin vitejia ta, ierarhe, izbăvindu-ne de mărirea idolească a celor necredincioși, mulțumim ție și cântăm cântare pentru biruință. Celui ce a doborât pe Arie și, cu totul, a legat limba filosofului, grăim: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Alexandre!