Vor fi din nou scumpiri în toamnă?! Seceta a distrus culturile din nou, spre disperarea fermierilor care au făcut tot ce le-a stat în putință să le salveze. Din cauza aceasta 2 râuri au secat complet, respectiv râul Glavacioc și râul Sabar, iar Apele Române au impus restricții de apă în 658 de localități.

„În prezent, 388 de localităţi, din care 8 oraşe/municipii (Târgu Lăpuş, Hârlău şi parţial oraşele Novaci, Paşcani, Târgu Neamţ, Solca, Dorohoi şi municipiul Iaşi) dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă şi sunt afectate de deficitul rezervei de apă, alimentarea cu apă fiind asigurată cu dificultate, cu restricţii/intermitent în anumite intervale orare”, se menționează în comunicatul postat de ANAR, potrivit Realitatea.

Mai mult, fermierii sunt dispuși să-și vândă animalele, deoarece spun că nu mai au cu ce le hrăni. Ministerul Agriculturii le promite un ajutor de 200 de euro pe hectar în luna octombrie, în încercarea de a-i sprijini.

Imagine reprezentativă pentru un câmp afectat de secetă. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

În total, România a cerut de la Uniunea Europeană 75 de milioane de euro pentru culturi semănate toamna trecută, dar care nu au dat deloc roade.

„Este mult mai grav în acest an decât a fost în anii trecuți. La porumb, gradul de calamitare este spre sută la sută”, a spus Raul Rotea, director Oficiul de Studiii Pedologice și Agrochimice Olt, conform ProTv.

Lista cu scumpiri din toamnă. Iată la ce să te aștepți

Experții au estimat că la porumb producția va fi cu 30% mai mică față de cea de anul trecut, iar la floarea-soarelui cu 25% mai mică, informează Antena 3 CNN. Așadar, uleiul este unul din produsele pentru care vom trebui să scoatem mai mulți bani de buzunar.

De asemenea, carnea de pui sau porc va înregistra și ea scumpiri, deoarece seceta nu este doar în România, ci și în alte țări de unde se importă.