Această figură este una remarcabilă pentru istoria țării noastre, așadar este foarte important să știți detaliile care au dus la abdicarea Regelui Mihai. Evenimentul a avut loc pe data de 30 decembrie 1947.

Care este adevărul din spatele gestului care a constat în abdicarea Regelui Mihai

Una dintre variantele abdicarii ar fi că prim-ministrul comunist Petru Groza l-ar fi ameninţat cu un pistol şi l-ar fi şantajat că urma să execute 1.000 de deţinuţi studenţi, dacă nu abdică. Mai mult, arhivele Securităţii Române au arătat că abdicarea regelui Mihai ar fi fost de fapt rodul negocierilor sale cu guvernul comunist, în cele din urmă el dorind să plece din ţară alături de o parte din suita regală, scrie Historia.
În cazul în care nu știați, Regele a abdicat imediat după ce s-a întors din Londra, acolo unde participase la nunta viitoarei Regine Elisabeta a II‑a. „Mulți români se temeau că Mihai nu se va mai întoarce de la Londra”, după cum arată o telegramă a Legației SUA de la București. Pe 21 decembrie a sosit în București, iar la 2 zile a plecat la Sinaia pentru a-și petrece sărbătorile de iarnă. Pe data de 29 decembrie a urmat să fie sunat pentru întrevederea din Capitală.

Winston Churchill este cel care l-ar fi sfătuit să fie curajos, asemenea unui rege, însă Petru Groza a insistat spunând: „ … monarhia era o piedică serioasă în calea dezvoltării poporului nostru şi că (…) poporul a făcut azi un divorţ şi decent, şi elegant de monarhie. (…) Vom îngriji ca fostul rege să plece liniştit pentru ca nimeni să nu poată avea un cuvânt de reproş pentru acela care, înţelegând glasul vremurilor, s-a retras”.

Imagine cu Regele Mihai. „Sursă: Historia”

Regele Mihai și regina mamă au stat izolați în palat, nimeni neputând lua legătura cu ei la telefon, în cele din urmă acceptat să semneze abdicarea. Pe data de 3 ianuarie regele și regina mamă au plecat spre Elveția. Conform unor scrieri, ”capitalul său lichid în Elveția se ridică la 50.000 de dolari americani și 200.000 de franci elvețieni”, conform Historia.

Actul de abdicare a regelui Mihai I

PRIN GRAŢIA LUI DUMNEZEU ȘI VOINŢĂ NAŢIONALĂ REGE AL ROMÂNIEI

La toți de față şi viitori, sănătate!

În viața statului român s-au produs în ultimii ani adânci prefaceri politice, economice şi sociale, care au creat noi raporturi între principalii factori ai vieții de stat.

Aceste raporturi nu mai corespund astăzi condițiunilor stabilite de pactul fundamental – Constituția țării – ele cerând o grabnică şi fundamentală schimbare.

În fața acestei situațiuni, în deplină înțelegere cu factorii de răspundere ai țării, conştient de răspunderea ce-mi revine, consider că instituția monarhică nu mai corespunde actualelor condițiuni ale vieții noastre de stat, ea reprezentând o piedică serioasă în calea dezvoltării României.

În consecință, pe deplin conştient de importanța actului ce fac în interesul poporului român,

ABDIC

pentru mine şi pentru urmaşii mei la tron, renunțând pentru mine şi pentru ei la toate prerogativele ce le-am exercitat ca rege al României.

Las poporului român libertatea de a-şi alege noua formă de stat.

Mihai R.

Dat la Bucureşti,

astăzi 30 decembrie 1947

Așadar, acesta este un moment de cotitură, România pierzându-și de fapt forma de guvernământ, funcționând mai departe după modelul politic și economic sovietic. Mulți chiar numesc evenimentul drept o lovitură de stat, deoarece ar fi fost premeditate de dinainte, notează juridice.ro.