Noi cercetări au demonstrat faptul că fumul de la incendiile de vegetație provoacă grave probleme de sănătate. Mai precis ar fi vorba despre demență, scrie The Guardian. Constatările vin în contextul în care în estul SUA flăcările par că nu se mai opresc.

Ce spun specialiștii despre fumul de la incendiile de vegetație?

Oamenii de știință sunt îngrijorați și spun că particulele minuscule pot fi inhalate în plămâni și pot ajunge în sânge. Desigur, nu doar fumul de la incendii este periculos, ci în general orice tip poate cauza bolile de inimă și plămâni. Așadar, acum, șansele pentru a dezvolta Alzheimer sunt extrem de mari.

Spre exemplu, cifrele sunt extrem de îngrijorătoare având în vedere că în doar 10 ani, fumul ar fi ucis aproximativ 50.000 de persoane din California, mai notează sursa citată mai sus. În acest sens, directorul științific al Asociației Alzheimer, Maria Carrillo a spus că este nevoie și de alte studii privind fumul.

Imagine reprezentativă pentru un incendiu de vegetație. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Și Agenția Statelor Unite pentru Protecția Mediului (EPA) a stabilit un indice al calității aerului extrem de ridicat, ceea ce ar trebui să le dea de gândit autorităților.

Cum trebuie să ne protejăm de fumul dens?

Specialiștii recomandă să rămânem în casă în momentul în care afară este un pericol de acest fel, dar și să purtăm măști, astfel încât să fim cât mai protejați. Purificatorul de aer este o altă soluție, notează Yale Medicine.

„Sfatul de a limita activitățile extenuante se datorează faptului că, atunci când frecvența respiratorie este mai mare, inhalați mai multe particule”, a spus Dr. Redlich pentru sursa precizată anterior. Desigur, dacă vă simțiți rău și prezentați mai multe dintre simptomele următoare trebuie să mergeți de urgență la spital. Printre ele se numără ochi înțepători, gât iritat, nas curgătr, tuse, iritații ale sinusurilor și dificultăți de respirație.

Foarte nociv este și fumul care poate prelua substanțe chimice din plastic și alte materiale.