Orice persoană a auzit măcar o dată despre celebra pictură expusă la Luvru, însă foarte puțini știu povestea din spatele capodoperei. Iată tot ce trebuie să știi despre opera lui Da Vinci! De ce este Mona Lisa cea mai cunoscută pictură din lume?

Iată de ce este Mona Lisa cea mai cunoscută pictură din lume?

De-a lungul anilor, mulți au studiat operele lui Da Vinci, însă au rămas cu multe întrebări fără răspuns. Un lucru care este cert este faptul că acesta era un perfecționist absolut. Despre capodopera Mona Lisa se știe că a început să fie pictată în anul 1502, însă nimeni nu știe cu exactitate anul în care a fost finalizată, dar se presupune că este anul 1506.

Leonardo Da Vinci nu a vrut sub nicio formă să se despartă de capodopera lui, ba chiar a refuzat oferta regelui Franței, Francisc I, de a cumpăra  faimosul tablou. Cu toate acestea, Mona Lisa a ajuns în mâinile sale câțiva ani mai târziu, în 1530. O ipoteză ar fi că tabloul a rămas pe mâinile unuia dintre elevii lui Da Vinci, apoi familiei sale și ulterior suveranului francez. După Revoluția Franceză, tabloul a ajuns să fie expus la Muzeul Luvru, potrivit libertatea.ro.

secrete despre Mona Lisa
Sursă: Fotografie generată de AI

Cu toate că Mona Lisa era o capodoperă destul de cunoscută și apreciată, adevărata ei faimă a luat amploare în momentul în care tabloul a fost furat din Muzeul Luvru. Cel mai cunoscut jaf din istorie a avut loc în noaptea de 20 spre 21 august 1911, iar timp de doi ani, tabloul a fost căutat în întreaga lume. Au fost puse recompense colosale, 25.000 de franci recompensă erau dați de către muzeul Luvru, 40.000 de franci de către revista L’Illustration și 50.000 de franci de către ziarul Le Matin.

La momentul respectiv, Pablo Picasso a fost considerat suspect, însă realul făptaș a fost Vincenzo Peruggica, un italian care a fost angajat la Luvru. Acesta era convins că Mona Lisa aparținea Italiei, pentru că Da Vinci era italian. În 1913, acesta a plecat la Florența pentru a vinde capodopera și a contactat un dealer de artă cu care s-a și întâlnit. Însoțit de directorului muzeului din Florența, dealerul și acesta și-au dat seama că pictura era cea originală și l-au reclamat imediat pe Peruggia care a primit doar șapte luni de închisoare pentru că a fost declarat instabil psihic.

Cine a fost Mona Lisa?

De-a lungul timpului, au existat mai multe presupuneri despre identitatea reală a Mona Lisei, printre care și aceea că aceasta a fost iubita pictorului Leonardo Da Vinci.

O altă ipoteză care a fost îmbrățișată de mulți este aceea că femeia din pictură era mama pictorului, Caterina.

Există și opinii cum că Mona Lisa ar fi un autoportret al lui Da Vinci, având în vedere că există asemănări între trăsăturile femeii și cele identificate în portretul pictorului la bătrânețe.