Programul „Un copil, un zâmbet” propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a fost aprobat! Se dau vouchere de la stat pentru copii, în valoare de 1.500 de lei fiecare. Iată despre ce este vorba!

Vouchere de la stat pentru copii

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a propus programul „Un copil, un zâmbet”, ce are ca scop sprijinirea financiară a copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 până la 18 ani din România.

Începând cu anul 2025 se vor acorda vouchere de la stat în valoare de 1.500 de lei, pentru maximum 10.000 de copii, beneficiari ai Programului, dacă proiectul va fi aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

Banii pot fi folosiți doar pentru efectuarea, pe teritoriul țării, de consultații, investigații, proceduri și tratamente stomatologice, inclusiv aplicarea de aparate ortodontice, în condițiile legii.

Citește și: Ce este bursa de reziliență pentru elevi? Iată care sunt criteriile de acordare în anul școlar 2024 – 2025

(2)Programul se derulează de către Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi este finanţat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul acestuia.

(3) Scopul Programului îl reprezintă sprijinirea financiară a copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 până la 18 ani, pentru efectuarea de consultații, proceduri medicale stomatologice, inclusiv aplicarea de dispozitive ortodontice.”, se arată în proiect.

Vouchere pentru copii
Copil la stomatolog. Imagine generată de IA/DALL-E

Cine poate beneficia de vouchere de la stat?

Pentru a beneficia de vouchere de la stat pentru copii, trebuie îndeplinite următoarele condiții:

  • Indicație de la medicul stomatolog/ortodont pentru efectuarea de investigații, proceduri și tratamente stomatologice, inclusiv aplicarea de aparate ortodontice.
  • Cel puțin un părinte trebuie să fie cetățean român cu domiciliul în România;
  • Venitul net lunar pe familie nu trebuie să depășească 8.000 de lei;
  • Tratamentele trebuie realizate într-o unitate medicală stomatologică autorizată din România.

De asemenea, acest sprijin poate fi oferit și copiilor încredințați în vederea adopției, precum și pentru care a fost instituită tutela, conform prevederilor art. 110 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, cu modificările și completările ulterioare, sau pentru care a fost dispus plasamentul.

Citește și: Cresc alocațiile de la 1 ianuarie 2025! Vezi câți bani primesc copiii și până la ce vârstă

Voucher-ul de 1.500 de lei va fi acordat pe baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere, prin care beneficiarul va confirma că, pe parcursul anului 2025, nu a primit alte ajutoare similare din fonduri publice, precum și documente justificative care să ateste eligibilitatea.

Documentele pentru solicitarea sprijinului financiar pot fi depuse în format electronic, prin intermediul unei platforme gestionată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, potrivit gov.ro.