Un parc fotovoltaic pentru producerea energiei electrice va fi înființat în România, din fonduri europene. Potrivit proiectului, acesta va alimenta iluminatul public pentru unul dintre cele mai mari orașe din țară.

Un parc fotovoltaic va fi construit în România

Unul dintre cele mai mari orașe din România va avea un parc fotovoltaic pentru producerea energiei electrice, care va alimenta iluminatul public.

Potrivit unui comunicat, Ministerul Energiei, autoritatea de implementare și gestionare a fondurilor alocate României din Fondul de Modernizare, a anunțat primăria Sibiu că a fost aprobată finanțarea europeană pentru proiectul „Înființare parc fotovoltaic pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile de energie de tip solar pentru consumul energetic al Municipiului Sibiu.”

Valoarea totală a proiectului este de 40 milioane de lei, din care aproximativ 27,8 milioane lei vor proveni din fonduri europene nerambursabile, iar 12,2 milioane lei reprezintă cheltuielile neeligibile care vor fi acoperite din bugetul local. Contractul de finanțare va fi semnat în următoarele zile.

Citește și: Includerea României în programul Visa Waiver este suspendată pe termen nelimitat! Primele informații oferite de oficialii americani

Parc fotovoltaic
Parc fotovoltaic, la marginea unui oraș. Imagine generată de IA/DALL-E

Unde va fi amenajat parcul fotovoltaic?

Primăria Sibiu a menționat că parcul fotovoltaic va fi amenajat în locul unei gropi pentru deșeuri de la marginea orașului, pe un teren în suprafață de 109.275 mp situat în Dealul Dăii.

Acesta va fi alcătuit din 10.736 de panouri solare monocristaline cu o putere de 450W fiecare, suporți pentru aceste panouri, 39 de invertoare care transformă curentul continuu produs de panouri în curent alternativ, un tablou electric, un sistem de monitorizare și control și un post de transformare, a mai transmis Primăria.

Capacitatea electrică instalată a parcului va fi de 4,8312 MW, iar anual acesta va produce 6.468,574 MWh.

„Iluminatul public de pe străzi este un consumator mare de energie electrică, alimentat în prezent din rețeaua în care această energie se produce în mod convențional. Am inițiat acest proiect cu scopul de a asigura, cel puțin parțial, energia electrică din surse regenerabile, dar și pentru a scădea costurile cu consumul, suportate din bugetul local.

Mai mult, este și un proiect de reconversie urbană – vom transforma o fostă groapă de deșeuri de la marginea orașului într-un spațiu productiv și util pentru oraș. Mulțumesc Agenției de Protecție a Mediului Sibiu, Direcției Silvice Sibiu și Direcției de Sănătate Publică Sibiu pentru că ne-au fost alături în acest proiect important, emițând cu promptitudine avizele necesare”, a declarat Astrid Fodor, primarul Municipiului Sibiu.