Un proiect al Primăriei Capitalei oferă un sprijin financiar în cuantum total de maximum 12.350 lei de persoană, pentru femeile din București, care doresc să beneficieze de servicii medicale oncologice.

Femeile din București pot beneficia de un sprijin financiar

Înscrierile în proiectul „Testarea genetică la cancerul de sân în formă incipientă” au fost reluate de curând, pentru 520 de persoane. Primăria Capitalei oferă sprijin financiar de maximum 12.350 lei/beneficiar, prin decontarea serviciilor medicale pentru efectuarea de testare genetică în cazul persoanelor diagnosticate cu cancer de sân în formă incipientă.

Testarea genetică oferă date despre evoluția bolii (de exemplu risc de recidivă, risc de metastazare, risc de deces etc.), dar și informații predictive despre cum va răspunde boala, la un anumit tip de tratament.

De asemenea, persoanele înscrise pot primi și alte tipuri de informații, precum asocierea cu alte tipuri de boli neoplazice sau non-neoplazice.

Citește și: Medicamentul care ar putea să dispară complet din farmacii. Veste proastă pentru o mulțime de români

Informațiile prognostice ajută în alegerea unei variante terapeutice eficiente, dar adecvată riscului bolii, evitându-se toxicitățile nonnecesare. În cazul unui cancer mamar cu receptori hormonali pozitivi, se poate evita chimioterapia, cu efecte secundare semnificative.

Sprijin pentru femeile din București
Sprijin financiar pentru servicii medicale oncologice. Imagine generată de IA/DALL-E

„Proiectul „Testarea genetică la cancerul de sân în formă incipientă” este finanțat din bugetul propriu al Municipiului București, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, și/sau alte surse legal constituite.”, a transmis Nicușor Dan, pe rețelele de socializare.

Cine se poate înscrie în proiect?

Conform proiectului, pacienții care pot beneficia de sprijin financiar pentru aceste servicii medicale trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

  • Să fie cetățeni români,
  • Să aibă domiciliul stabil sau viză de reședință în Municipiul București, obținută cu cel puțin 6 luni înainte de data depunerii cererii de aplicare în proiectul „Testarea genetică la cancerul de sân în formă incipientă.
  • Să fie diagnosticați cu cancer mamar în forma incipienta, cu tumori până în 5 cm (T1-T2), ganglioni axilari negativi sau pozitivi, receptori hormonali pozitivi sau negativi, cu indicație medicală de la medicul oncolog, potrivit assmb.ro.