În ultimii ani, ANAF a instituit reguli fiscale pentru acei profesori care oferă meditații elevilor. Află ce riscă dascălii care nu declară această activitate!
Reguli fiscale pentru profesori
Profesorii din România care oferă meditații trebuie să respecte anumite reguli fiscale pentru a fi în legalitate. Meditațiile sunt considerate o activitate economică, iar veniturile obținute din acestea trebuie declarate și impozitate.
Astfel, ANAF amintește profesorilor că trebuie să înregistreze PFA sau Întreprindere Individuală la Registrul Comerțului și să folosească e-Factura pentru fiecare plată, dacă acest lucru este solicitat de către elev sau părinți. Dacă sunt plătiți în numerar, trebuie să elibereze bon fiscal.
„Dacă profesorul colaborează cu o persoană fizică, obligatoriu va trebui să factureze, dacă meditează persoane fizice, ar trebui să dea bon fiscal, dacă încasează în numerar”, au explicat cei de la ANAF.
Declarații obligatorii pentru profesori
Ministerul Educației a solicitat luna trecută declarații de la toți profesorii din școli și licee, pentru a afla cine a dat meditații la clasele la care au predat anul trecut. Formularele semnate ajung în arhivele angajatorului și intră sub incidența legii privind falsul în declarații.
Cei care nu respectă regulamentul riscă să fie sancționați. În cazul în care ANAF efectuează un control și descoperă că un profesor încasează bani „la negru”, impozitul pentru acest venit este de 70%. Mai mult decât atât, va fi amendat.
Potrivit datelor de la Fisc, peste 11.700 de profesori au declarat că au obținut venituri din meditații în 2023, în valoare de 169 de milioane de lei.
Citește și: Zile libere învățământ 2024 – 2025: Calendarul complet pentru elevi și profesori
„Meditațiile nu trebuie făcute pe ascuns, adică nu trebuie făcute într-o manieră în care nu pot fi fiscalizate și în același timp trebuie să avem grijă să evităm conflictul de interese, dar nu sunt pentru a le interzice.
Meditațiile fac parte din diverse, nu sunt un fenomen numai la noi în țară, există și în celelalte țări, doar hai să le facem legal și să evităm conflictele de interese”., a menționat Ministrul Educației, Daniel David, pentru digi24.ro.