Povestea icoanei Maicii Domnului din care a curs sânge este de-a dreptul impresionantă! Mulți nu au auzit de ea, deși unii își programează din timp pelerinaje pe acest munte sacru. „Înjunghiata”, așa cum i se mai spune, are un trecut neașteptat, care cu siguranță vă va lăsa fără cuvinte.
Povestea icoanei Maicii Domnului din care a curs sânge. Iată imaginea!
Icoana cu Fecioara Maria Portaitissa sau Iveron Theotokos este extrem de importată, oferindu-le tuturor creștinilor o lecție de viață importantă. Potrivit tradiției Bisericii Ortodoxe Răsăritene, icoana a fost pictată de Evanghelistul Luca, ea fiind de altfel și făcătoare de minuni, potrivit Greek Reporter.
Legenda a stârnit de-a lungul vremii mai multe controverse și se spune că ea a fost înjunghiată de un soldat în Niceea în timpul perioadei de iconoclasm bizantin.
„În deșert mă obosesc slujind și ostenindu-mă în fiecare zi ca să îngrijesc biserica aceasta, căci nici măcar puțină pâine nu-mi dai, spre a-mi potoli foamea”, au fost cuvintele spuse de bărbat, conform Doxologia.
Atunci, din rană a zvâcnit sângele, un simbol care pe mulți i-a lăsat muți de uimire. Ierodiaconul se spune că nu a mai ieșit din biserică timp de 3 ani, rugând-o în acest timp pe Maica Domnului să-l ierte pentru ceea ce făcuse.
„Îl iert de fapta lui nesăbuită, dar mâna cu care m-a lovit va rămâne uscată până la sfârșitul vieții lui, iar după moarte, blestemată spre neputrezire”.
După ce a decedat, cu toții au observat că doar mâna sa dreaptă a rămas neputrezită, semn că sfânta l-a iertat.
Înainte de acest eveniment, icoana fusese a unei văduve, care pentru că nu a vrut să fie confiscată, a aruncat-o în mare. 1000 de ani mai târziu, în Săptămâna Luminată, ea a fost găsită de un călugăr, pe nume Gabriel.
Astăzi, ea este păstrată la Mănăstirea georgiană Iviron de pe Muntele Athos, fiind extrem de prețioasă. Sub ea se află și racla cu mâna ierodiaconului. Se spune că la sfârșitul lumii ea va dispărea miraculos pe mare, de acolo de unde a venit.