Tu știi de ce e bine să mergi la salină? Această terapie ajută extrem de mult organismul, dar în același timp relaxează. Foarte mulți apelează la un astfel de tratament, deoarece se simt mult mai bine apoi.

De ce e bine să mergi la salină

În primul rând, salina este extrem de bună pentru sinusuri. Haloterapia sau terapia la salină este bună indiferent de vârstă, în special pentru probleme respiratorii sau alergii, notează Unica. Aerosolii salini sunt particule foarte fine de sare pe care le inhalați odată ce pătrundeți într-o salină.

”Aerul curat din salină este ingredientul magic din spatele acestei terapii. Concentrația crescută de ozon, dar și efectul bacteriostatic datorat pH-ului scăzut al aerului, lipsa poluanților și a alergenilor, cât și temperatura scăzută sunt doar câțiva dintre factorii care explică beneficiile pentru sănătate ale salinei. În plus, sarea acționează ca un dezinfectant, împiedicând dezvoltarea culturilor microbiene, ajută la creșterea puterii de concentrare, curăță sinusurile și reduce inflamația din organism”, a explicat medicul pneumolog Ana Maria Prișcă pe Facebook.

Tot aceasta a spus că aceste cure ajută în astmul bronşic, infecţios sau alergic, ameliorează tusea, bronşita cronică, traheobronşita cronică, sinuzită maxilară, amigdalita cronică, infecţiile virale dar și acneea și sforăitul.

Imagine reprezentativă pentru o salină. „Sursă: Fotografie generată de DALL-E”

Desigur, salinoterapia nu este recomandată tuturor. Deci cei care au tuberculoză pulmonară, boli infecto-contagioase, hipertensiune arteriala, boala Basedow, cardiopatie cronică ischemică decompensată, infarct miocardic recent, angina pectorală, epilepsie, claustrofobie, status asmaticus sau sarcină avansată nu trebuie să meargă într-un astfel de loc, conform SaltMed.

Totodată, copiii sub un an nu trebuie aduși la salină, fiindcă le poate cauza infecții virale ale căilor superioare.

Când e bine să mergeți în salină?

De obicei, specialiștii recomandă să mergeți primăvara sau toamna la salină, deoarece atunci temperaturile sunt mai scăzute, iar umiditatea mai crescută. Ședințele nu ar trebui să fie mai mari de 60 de minute pe zi, tratamentul fiind recomandat chiar și câteva săptămâni, în funcție de gravitatea problemelor.

În România sunt renumite salinele naturale de la Slănic Prahova, Turda, Cacica, Târgu Ocna și de la Praid.