Poate părea ireal, însă chiar există cel mai periculos obiect din lume! Chiar și dacă doar îl privești, acesta te poate ucide doar în 5 minute. Amenințarea ar putea persista timp de secole întregi, scrie Daily Mail.

Unde se află cel mai periculos obiect din lume?

„Piciorul de elefant”, așa cum mai este denumită bucata de lavă solidificată de 2 metri lățime este formată din miezul topit al reactorului nuclear de la Cernobîl. Doar 300 de secunde într-o încăpere cu acest obiect te-ar putea lăsa cu doar 2 zile de trăit!

Momentan, nu există prea multe fotografii cu materialul, echipajul reușind să-l surprindă cu ajutorul unei camere montate pe roți.

cel mai periculos obiect din lume
Cel mai periculos loc din lume. Sursă: Fotografie generată de DALLE-E

Cum s-a format acea lavă?

Pe data de 26 aprilie 1986, reactorul numărul 4 de la centrala nucleară de la Cernobîl, din Ucraina, a avut o creștere neașteptată a puterii. Atunci, temperaturile au crescut considerabil, în ciuda tuturor eforturilor de răcire. Apoi, a urmat ca apa de răcire să se vaporizeze, crescând presiunea până când reactorul a explodat, provocând astfel cel mai grav dezastru nuclear din toate timpurile. După cele întâmplate, specialiștii s-au întors acolo pentru a încerca să limiteze radiațiile, moment în care au descoperit o cameră de sub reactor, unde lava se topise.

Acela nu era combustibil nuclear așa cum se credea inițial, ci materialul preluase mai multe componente, schimbându-se și transformându-se într-o substanță complexă radioactivă, mai scrie sursa citată mai sus. După ce s-a răcit, materialul s-a solidificat, în acest fel rezultând unul nou, denumit corium.

Cercetătorii aveau să afle că În anul 1986, ”piciorul de elefant” emitea 10.000 de roentgeni pe oră, adică de aproximativ 1.000 de ori doza necesară pentru a provoca cancer. Doar 30 de secunde ar fi de ajuns acolo, iar deja stările de rău ar începe să apară. Printre ele se numără amețelile și oboseala. După 2 minute în cameră, celulele tale ar începe să aibă hemoragii, iar la patru minute s-ar instala vărsături, diaree și febră.

Cine ar fi văzut materialul periculos?

Artur Korneyev, directorul adjunct al Shelter Object ar fi singura persoană că ar fi avut curajul să se expună pericolului. El a făcut și fotografie folosind un aparat foto cu temporizare, pentru a-și limita expunerea la radiații. Acum, nu se știe dacă el mai este în viață.

În anul 2016, un adăpost din beton și oțel, numit New Safe Confinement, a fost amplasat deasupra reactoarelor pentru a preveni alte scurgeri.