Dovada este reprezentată de înregistrările făcute de asociația Save the Elephants în rezervația Samburu și în parcul național Amboseli din Kenya. După ce au fost analizate cu un software specializat, s-a obținut un set de 469 de apeluri, dintre care 101 elefanți și-au chemat tovarășii și 117 au răspuns la aceste apeluri. Tu știai că elefanții se strigă pe nume?

Tu știai că elefanții se strigă pe nume?

Astfel, elefantul se aseamănă cu omul prin abilitatea sa de a folosi un nume arbitrar pentru a-și chema tovarășii, fără a imita vocalizarea acestora. Până acum, doar două specii de animale, delfinii și papagalii, sunt cunoscute că își cheamă semenii imitând semnătura vocală a individului pe care îl apelează.

La elefanți, această formă de comunicare este deosebită. Cercetătorii au constatat că un elefant își cheamă un tovarăș cu un semnal specific. Acest semnal nu era neapărat folosit și de alți elefanți pentru a se adresa aceluiași individ. În plus, elefantul care primea apelul putea să recunoască semnalul destinat lui și ignora apelurile adresate altor elefanți.

Aceste observații „sugerează că elefanții au o capacitate de gândire abstractă”, conform profesorului George Wittemyer de la Universitatea din Colorado, care a supervizat studiul și este menționat în comunicatul de presă.

Apelurile, care sunt de obicei sub formă de grohăieli sau mormăieli, apar mai des la distanță și atunci când adulții comunică cu puii. De asemenea, adulții folosesc aceste apeluri mai frecvent decât tinerii, ceea ce sugerează că abilitățile necesare pentru a emite aceste sunete necesită ani de practică.

Oamenii de știință se întreabă cum a apărut această abilitate la o specie a cărei linie ancestrală s-a separat de primate și cetacee acum aproximativ 90 de milioane de ani.

Tu știai că elefanții se strigă pe nume?
Tu știai că elefanții se strigă pe nume? Sursă: Fotografie generată de AI

Curiozități despre elefanți

– Elefanții își scad temperatura corpului mişcându-şi urechile. Când le este foarte cald, îşi flutură urechile, iar sângele circulă prin mai multe vene şi se răceşte cu până nouă grade Celsius. Se folosesc de urechi şi atunci când vor să-şi arate furia: le aduc în faţă şi le înfoaie.

 – Elefanții manifestă semne de suferință atunci când un membru al grupului moare și, uneori, pun frunze pe trupurile elefanților decedați.

– În Heimaey, Islanda, există o stâncă ce seamănă cu profilul unui elefant.

– Se tem de albine și fug de îndată ce le aud. Pachidermelor le este frică în mod special de înțepăturile în trompă.

– Știai că există elefanți „roz”? Aceștia sunt elefanți cu o formă de albinism sau depigmentare mai ușoară și sunt cunoscuți sub numele de elefanți albi. Pielea lor devine roz atunci când este udă.

– Elefanții petrec 16 ore pe zi mâncând și căutând hrană.

– Elefanții mănâncă iarbă, scoarță de copac și fructe. Adulții consumă între 100 și 250 de kilograme de vegetație pe zi.