Te-ai întrebat vreodată care este motivul pentru care dalmațienii au pete? Oamenii de știință au căutat, iar într-un final, au reușit să deslușească acest mister.

Tu știai motivul pentru care dalmațienii au pete?

După cel mai urmărit desen animat, în care acești cățeluși au fost personajele principale, această rasă a început să fie din ce în ce mai iubită și mai dorită. În acele momente lumea deja a început să se întrebe de unde oare vin acele pete pe care le au pe ei.

„Impactul reproducerii selective umane a dus la o pigmentare izbitoare la animalele domestice. Dalmațienii, cu modelele lor caracteristice de pete, au fascinat de mult crescătorii, geneticienii și biologii”, a mărturisit cercetătorul Dr. Richard Mort de la Universitatea Lancaster.

Se pare că pentru mulți oameni această rasă de câini a fost un mister o perioadă lungă de timp, iar oamenii de știință sunt de părere că motivul este pigmentarea. Ea este doar o reacție a pielii, iar celulele care produc efectul de colorare se numesc „melanocite”.

Oamenii au același număr de melanocite, dar cantitatea de melanină este diferită în funcție de persoană. Persoanele care au părul, pielea și ochii mai închise au șanse mai ridicate să producă mai multă melanină, spre deosebire de cei care au trăsături mai deschise.

Cei care au pistrui pot avea aglomerări de melanocite, în timp ce persoanele care au pete albe pe piele pot avea vitiligo, deoarece au lipsă de melanină în corp.

Când vine vorba de animale, dungile și petele se formează datorită efectului de melanocite. Așadar, un dalmațian arată așa, deoarece are acumulări foarte mari de melanocite.

Tu știai motivul pentru care dalmațienii au pete?
Tu știai motivul pentru care dalmațienii au pete? Sursă: Fotografie generată de AI

Puii de dalmațian au blana complet albă, dar au pete dedesubt

În momentul în care se nasc, dalmațienii nu au nicio pată, ba chiar sunt acoperiți cu o blăniță de un alb pur. Chiar și așa, pielea este pigmentată cu culoarea neagră, care, de-a lungul timpului se dezvoltă în blană și așa apar petele.

Și culoarea nasului poate indica anumite aspecte, deoarece, de cele mai multe ori, este un indicator timpuriu al culorilor pe care urmează să le aibă un câine din această rasă. Cu toate acestea, estetica lui nu va fi gata până nu va avea 10-14 ani.

Dacă petele au ajuns să se dezvolte complet, există șanse foarte mici ca acestea să se schimbe.

Pentru că de cele mai multe ori petele sunt decise de pigmentarea pielii atunci când cățelul se naște, ei nu dezvoltă alte pete pe parcursul vieții.

Câinii dalmațieni au blană albă și pielea palidă, iar din acest motiv arsurile solare sunt un factor mare de risc. Aceștia se pot îmbolnăvi de cancer la piele, iar orice pată nouă care apare pe el ar trebui verificată pentru a fi siguri că nu se întâmplă nimic cu rău cu acesta.

Fiind animale cu blană predominant albă și piele palidă, arsurile solare sunt un factor de risc și deoarece câinii pot face cancer de piele la fel ca oamenii, orice pete noi și îngrijorătoare mai târziu în viață ar trebui verificate de un veterinar.