Citește calendarul ortodox și află ce sărbătoare este pe 24 februarie, de Dragobete. Biserica amintește un Sfânt important pentru creștini, numit și Înaintemergătorul Mântuitorului.

Ce sărbătoare este pe 24 februarie?

În fiecare an, pe data de 24 februarie, creștinii ortodocși își amintesc de Întâia şi a doua aflare a Capului Sf. Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului. Sărbătoarea este notată în calendarul ortodox cu cruce neagră.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut la 6 luni după Iisus Hristos, în apropiere de Ierusalim, la Ein-Karem. Potrivit scrierilor bisericii, Dumnezeu l-a trimis pe pământ pentru a deveni Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.

Se spune că părinții săi erau bătrâni, așa că a rămas orfan de mic și a fost crescut de un înger. Mai târziu, în jurul vârstei de 29 de ani, a plecat în regiunea Iordanului, la îndemnul lui Dumnezeu, pentru propovăduirea creștinismului.

A convins mulți păgâni să renunțe la zei și să adopte credința dreaptă. A botezat numeroși oameni în apa Iordanului, precum și pe Iisus, devenind astfel Ioan Botezătorul.

Sfântul Ioan a trecut la cele veșnice în anul 36, după ce Irod a poruncit decapitarea sa, la insistențele Salomeei. După executarea lui Ioan Botezătorul, discipolii săi i-au îngropat trupul în orașul Sebastia, dar Irodiada a luat capul și l-a ascuns. Mai târziu, Sfânta Ioana, capul și l-a îngropat pe Muntele Măslinilor.

Citește și: Când pică Paștele ortodox în 2025? Învierea Domnului este precedată de 6 săptămâni de post

Prima și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul

Prima aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc în secolul al IV-lea. Un funcționar guvernamental a devenit călugăr și a vrut să construiască o mănăstire pe un teren. Când a început lucrările, a descoperit vasul în care se afla capul lui Ioan Botezătorul, însă l-a ascuns în același loc, pentru a-l proteja de păgâni.

Doi călugări l-au găsit în urma unei viziuni, apoi l-au înmânat unui olar cu care s-au întâlnit întâmplător pe drum. În următorii ani, capul Sfântului a fost ținut de multe persoane, până când ieromonahul Eustathius l-a luat și l-a ascuns în peștera în care locuia, înainte de a fi izgonit de niște monahi care au construit o mănăstire în apropiere.

În anul 452, conducătorul lăcașului de câmp a descoperit relicva, după ce i s-a arătat Sfântul Ioan. Aceasta este considerată a doua aflare.

Astăzi, Capul Sfântului Ioan Botezătorul se afla se afla în Catedrala Notre Dame d’Amiens din Paris.

Sărbătoare 24 februarie
Săptămâna albă 24 februarie. Imagine reprezentativă, generată de IA/DALL-E

Săptămâna albă 2025

Pe data de 24 februarie începe Săptămâna albă, după Lăsatul secului de carne, pentru Postul Paștelui. Credincioșii au dezlegare la ouă, lapte și brânză. Săptămâna reprezintă o trecere ușoară la perioada aspră de post, pentru creștini.

Renunțând la carne, oamenii se pregătesc treptat pentru Postul Mare, considerat cel mai aspru de peste an. De asemenea, Săptămâna albă ne amintește de viețuirea primilor oameni în Rai, care au început să consume carne după momentul căderii în păcat. Cele șapte zile semnifică un chip al înălțării, al întoarcerii noastre la starea cea dintâi și în Împărăția Cerurilor.

Postul Paștelui începe luni, 3 martie și durează până pe 19 aprilie. În această perioadă, creștinii vor avea doar două zile cu dezlegare la pește, respectiv 25 martie, de Buna Vestire și 9 aprilie, la Intrarea Domnului în Ierusalim.