În fiecare an, pe data de 14 februarie, oamenii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților, numită și Valentine’s Day. Iată când este prăznuit, de fapt, Sfântul Valentin în calendarul ortodox!

Sfântul Valentin în Calendarul ortodox

Sfântul Mucenic Valentin, episcopul Umbriei, este cunoscut ca vindecător al celor bolnavi și ocrotitor al iubirii dintre soții creștini. În calendarul ortodox este prăznuit anual, pe data de 30 iulie, în timp ce în calendarul catolic este amintit pe 14 februarie, de Ziua îndrăgostiților.

Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna. Potrivit scrierilor bisericii, fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de către Episcopul Victor I, în anul 197.

Pe parcursul vieții, a vorbit lumii despre dreapta credință și a convertit la creștinism multe persoane, printre care și dregători romani

Printre cele mai cunoscute minuni săvârșite de acesta se numără vindecarea fratelui tribunului roman Frontanus de o boală foarte grea, tămăduirea lui Cherimon, fiul vestitului filosof roman (ritor) Craton, eveniment în urmă căruia s-au botezat Craton și întreaga familie a acestuia, împreună cu trei tineri filosofi care au devenit ucenicii Sfântului Mucenic Valentin: Procul, Efiv și Apolonie.

Trandafiri de Sfântul Valentin
Trandafiri de Sfântul Valentin. Imagine generată de IA/DALL-E

Sfântul Valentin, ocrotitorul familiei creștine și al iubirii

Se spune că Sfântul Valentin a binecuvântat prin Taina Sfintei Căsătorii relația unei tinere creștine cu un soldat păgân, care a ales creștinismul. În acea perioadă, împăratul Claudiu al II-lea a interzis căsătoriile, deoarece legea nu permitea recrutarea în armată a tinerilor care aveau familie.

Deși Sfântul Valentin știa cât de aspră poate fi pedeapsa, a continuat să oficieze căsătorii în secret, devenind astfel ocrotitorul familiei creștine.

Pentru că nu a respectat ordinele împăratului, a fost prins și torturat, deși avea aproape 100 de ani. După mai multe suferințe, a trecut la cele veșnice, în închisoare.

Pe data de 14 februarie, biserica ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Cuvioși Auxenție, Maron și Avraam.

Citește și: Cât a ajuns să coste cazarea la munte de Ziua Îndrăgostiților în 2025? Stațiunile de schi sunt cele mai căutate

Sfântul Valentin și Ziua îndrăgostiților

Biserica Romano-Catolica îl sărbătorește pe Sfântul Valentin din secolul V, cu binecuvântarea Papei Ghelasie I. În anul 1969, acesta a fost eliminat din calendarul roman de sfinți, de către Papa Paul al VI-lea.

Cu toate acestea, sărbătoarea a rămas în conștiința spirituala a credincioșilor, iar mai târziu a fost înlocuita cu „Valentine’s Day”, care are ca patron spiritual pe Cupidon, zeul iubirii, potrivit pravila.ro.

În prezent, acestă zi este una specială pentru cuplurile de îndrăgostiți, din toată lumea. Pe 14 februarie, oamenii obișnuiesc să ofere cadouri persoanei iubite, să organizeze surprize romantice și să marcheze acestă zi cu amintiri de neuitat.