În bucătăriile din Istanbul și Imperiul Otoman, baclavaua nu este doar un simplu desert, ci și un simbol cultural. De-a lungul timpului au apărut mai multe rețete pentru acest desert, însă doar una este autentică. Iată de ce ai nevoie pentru a prepara rețeta originală de baclava!
Rețeta originală de baclava
Ingrediente pentru aluat:
- 1 ou
- 1/2 cană ulei vegetal
- 1/2 cană apă
- 1/2 cană lapte
- 1 linguriță praf de copt
- aproximativ 3+1/2 căni făină
- un praf de sare
- Opțional: 1 lingură oțet pentru textura crocantă
Pentru întins foile:
- 200 g sau mai mult amidon de grâu/ porumb
Pentru umplutură
- 300–400 g nuci tocate grosier
Pentru sirop:
- 5 căni zahăr
- 3+1/2 căni apă
- o felie mică de lămâie
- 1 linguriță suc de lămâie
Cum se prepară baclavaua turcească după rețeta originală?
Pentru metoda de preparare, există câteva trucuri pentru o baclava perfectă. Se folosește făină cu conținut de proteine de cel puțin 13%, iar amidonul de grâu este ideal pentru straturile de aluat, în timp ce amidonul de porumb este și el o alternativă. Tot ce trebuie să faci este să separi straturile pentru a permite aerului să le facă mai crocante.
De asemenea, trebuie să știți că încrețirea fină a aluatului ajută la separarea foilor. Ulterior, pulverizați o cantitate mică de ulei sau unt între straturi pentru a obține o textură ușor aerată.
Atenție! Nu lăsați foile la uscat și evitați să preparați rețeta într-un spațiu fără curenți de aer. Nu uitați să eliminați spuma albă de la suprafața untului topit, pentru că există posibilitatea să se ardă și astfel să lase pete maronii. Tăierea baclavalei este un aspect la fel de important. Se folosește un cuțit ascuțit pentru a tăia cu o singură mișcare și a păstra straturile perfecte.
Ulterior de toarnă untul fierbinte peste desert înainte de a-l băga la cuptor, asta pentru deschiderea straturilor. Temperatura se setează la 160 de grade Celsius după 30 de minute în care a fost stabilită la 170 de grade Celsius și se coace pentru o oră și jumătate cu aproximație, până în momentul în care devină rumenă.
Siropul de fierbe circa 15 minute până devine consistent și se ajustează cantitatea lui în funcție de preferințe. La început se toarnă puțin, iar treptat se adaugă mai mult.