Crăciunul este una dintre cele mai așteptate sărbători din an. Aceasta vine la pachet și cu o mulțime de tradiții pe care locuitorii României le păstrează cu sfințenie. Una dintre acestea este „colindețele”. Acest termen este cunoscut pentru unii și necunoscut pentru mulți alții. Iată ce sunt „colindețele”!
Ce sunt „colindețele”?
Cu siguranță, nu multe persoane cunosc acest termen. Această tradiție este specifică zonei Olteniei. Cu o seară înainte de Ajunul Crăciunului, mai exact pe 23 decembrie are loc această tradiție. Locuitorii satului pentru că, de obicei, se ține la sat, se adună într-un punct comun unde aprind un foc mare. Aceștia sunt serviți cu vin fiert, ceai, covrigi sau eugenii preț de câteva momente cât stau acolo. După ce toată lumea se adună se dă startul colindatului.
Astfel, cei mici alături de părinții lor merg din poartă în poartă unde sunt așteptați cu covrigi și eugenii. Sătenii care așteaptă colindători aprind și ei câte un foc mai micuț, la fiecare poartă în parte. Un lucru pe care aceștia îl respectă cu sfințenie este faptul că focul se aprinde doar cu cauciucuri de mașini, nu cu altceva.
Fiecare sătean se pregătește cum poate mai bine. Unii dintre ei oferă simpli covrigi, în timp ce alții pregătesc gogoși. Alții pregătesc oale întregi de ceai fierbinte sau de vin fiert pentru a-i încălzi pe colindători.
Această tradiție încă se respectă în zonele din sudul țării. Sute de copii merg alături de frații mai mari sau de părinți în goana după „colindețe”. Pe lângă faptul că ajung acasă cu plasele pline de bunătăți, aceștia se bucură din plin de activitate în sine, dar și de spiritul Crăciunului. Întreaga acțiune are loc seara în jurul orei 21 sau chiar după miezul nopții, în funcție de cum s-a procedat dintotdeauna. Această tradiție a fost transmisă din moși strămoși și păstrată până în ziua de azi.