Reumatismul este o afecțiune foarte des întâlnită în ultima perioadă, astfel că oamenii care se confruntă cu ea caută tot mai multe variante pentru a o combate. Dacă și tu ai această problemă și te-ai săturat să dai banii pe creme scumpe, atunci ai ajuns unde trebuie. Iată cum să-ți prepari unguente pentru reumatism la tine acasă!

Cum să-ți prepari unguente pentru reumatism la tine acasă?

Pentru a face aceste unguente, ai nevoie de câteva ingrediente minune care vor fi vedetele preparatelor.

  • Dafinul

Unguentul se prepară din 200 g frunze de dafin puse la macerat în tot atâta apă rece, timp de 24 de ore, apoi se adaugă 200 g de osânză de porc nesărată şi se lasă să fiarbă patru ore la foc mic, la bain-marie.

Licoarea se strecoară şi seara se masează locul dureros, iar bolnavul trebuie să stea învelit cu o pătură.

Unguentul are efect calmant în cazul reumatismului cronic, iar tratamentul trebuie continuat până la atenuarea durerilor.

  • Ardeiul iute

Capsaicina conţinută de ardeiul iute este o substanţă foarte utilă în cazul durerilor cronice cauzate de bolile reumatice.

Se topeşte pe foc un pachet de unt şi, când încă este fierbinte, se adaugă cinci linguri de ardei iute măcinat.

Se amestecă bine şi se mai fierbe un minut. Când este cald, unguentul se strecoară, se toarnă în sticluţe şi se păstrează la rece.

De trei ori pe săptămână, se ung articulaţiile rigide în caz de artroză şi de gută, masându-se uşor, până când alifia pătrunde în piele.

  • Castanul sălbatic

Antiinflamatoarele preparate prin macerarea plantei în ulei de măsline sunt indicate în caz de artrită reumatoidă.

­Într-o sticlă de doi litri se pun 25 de castane sălbatice, tăiate cubuleţe şi stropite cu puţin alcool.

A doua zi se adaugă 250 ml de ulei de măsline şi 100 g de untură de porc topită. Vasul cu ingrediente se pune la fiert pe baia de aburi, timp de două ore.

După alte 48 de ore, compoziţia se încălzeşte (fără să fiarbă) şi se strecoară. Se toarnă în borcănele mici, care se închid ermetic.

Seara, se ung zonele dureroase, pentru a atenua durerile care se accentuează pe timpul nopţii, când articulaţiile sunt în repaus.

unguente, reumatism, preparate
Unguente Sursă: fotografie generată de DALL-E
  • Scorţişoara

Intensificarea durerilor cauzate de artrită sau de gută în sezonul rece poate fi „îmblânzită” cu ajutorul pastei de scorțișoară care stimulează circulaţia periferică în zona dureroasă şi calmează inflamaţia.

Pasta se prepară dintr-un amestec de miere cu scorţişoară (în părţi egale) şi se aplică sub formă de unguent la nivelul articulaţiilor bolnave, după care se acoperă cu un pansament de bumbac.

  • Veninul de albine

Efectul terapeutic se datorează conţinutului de melitină, însă tratamentul cu unguent pe bază de venin de albine (Apireven) se face sub supravegherea medicului.

Pe locurile dureroase şi pe articulaţiile bolnave se aplică doi-trei centimetri de unguent care se lasă în repaus cinci minute, după care zona dureroasă se frecţionează şi se înveleşte cu o pătură pentru a păstra căldura.