Pâinea este un aliment consumat de majoritatea oamenilor, însă aceasta poate fi extrem de nocivă. Specialiștii trag un semnal de alarmă atunci când vine vorba de aceasta. Este sau nu pâinea bună pentru organism?

Este sau nu pâinea bună pentru organism?

Pâinea este un aliment care nu lipsește de mesele românilor, însă aceasta vine la pachet și cu o mulțime de lucruri negative. Iată de ce nu este recomandată în dieta zilnică a unei persoane.

  • Săracă în nutrienți esențiali

În comparație cu alte alimente precum fructele și legumele, pâinea are un conținut relativ scăzut de nutrienți esențiali. Este destul de bogată în calorii și carbohidrați, dar săracă în proteine, grăsimi, fibre, vitamine și minerale.

  • Conține gluten

Produsele din grâu precum pâinea conțin gluten, un tip specific de proteină care ajută la creșterea aluatului și îi conferă o textură elastică. Deși majoritatea oamenilor digeră glutenul cu ușurință, unii nu îl pot tolera.

paine, recomandare, consum
Pâine Sursă: fotografie generată de DALL-E
  • Bogată în carbohidrați

Pâinea este bogată în carbohidrați – o singură felie de pâine albă conține în medie 13 grame. Corpul tău descompune carbohidrații în glucoză, ceea ce duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge.

Unele cercetări sugerează că consumul de alimente cu un indice glicemic (IG) ridicat – o măsură a cât de repede alimentele cresc nivelul de zahăr din sânge – poate duce la creșterea foametei și la un risc mai mare de a mânca în exces. Dietele bogate în carbohidrați pot fi, de asemenea, asociate cu un risc mai mare de diabet de tip 2 și sindrom metabolic, un grup de afecțiuni care cresc riscul de boli de inimă.

Ce puteți face pentru a vă bucura în continuare de pâine?

  • Optați pentru faină integrală. Alegeți pâinea care are ca principal ingredient făina integrală, făina neagră sau făina de secară.
  • Consumați porții reduse. Pentru a va bucura de aportul de fibre din pâine, dar pentru a evita consecințele negative ale consumului acestui aliment, consumați pe cât posibil porții mici, constituite din maximum 2 felii subțiri.
  • Nu vă ghidați după culoarea pâinii. Foarte mulți producători au început să speculeze interesul consumatorilor pentru pâinea integrală sănătoasă și s-au hotărât să introducă o serie de coloranți, care să facă făina albă să pară, de fapt, integrală. Aveți grijă să verificați cu atenția lista ingredientelor și nu va ghidați exclusiv în funcție de aspectul pâinii.
  • Alegeți produsele cu cele mai mari concentrații de fibre. Pâinea și făinoasele care conțin cel puțin 3 grame de fibre pentru fiecare porție sunt cele mai sănătoase opțiuni.