Miezul de nucă este o sursă bogată de nutrienți esențiali, oferind numeroase beneficii pentru sănătate, de la îmbunătățirea funcției cerebrale la protecția împotriva bolilor cronice. Datorită proprietăților sale, consumul regulat ne poate ajuta să îmbătrânim sănătos.
Miezul de nucă și beneficii
Miezul de nucă este bogat în grăsimi mononesaturate și polinesaturate, inclusiv acizi grași omega-3, care sunt esențiali pentru sănătatea inimii și a creierului. De cele mai multe ori, nucile sunt introduse în alimentație ca și gustare, dar pot fi consumate și la mesele principale, împreună cu alte alimente.
Mai multe studii au demonstrat de-a lungul anilor că un consum regulat scade riscul de boli, inclusiv boli cardiovasculare, depresie, diabet și poate îmbunătăți funcția cognitivă. Antioxidanții puternici găsiți în nuci ajută la combaterea daunelor oxidative din organism și îmbunătățesc diverși markeri de sănătate
Nucile sunt o sursă bună de proteine vegetale, importante pentru construirea și repararea țesuturilor. De asemenea, grăsimile sănătoase, fibrele și antioxidanții din nuci contribuie la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL) și a trigliceridelor, reducând riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.
Cum să îmbătrânim sănătos?
Un studiu publicat în Journal of Aging Research a demonstrat că nucile pot contribui la îmbătrânirea sănătoasă. Cercetătorii au urmărit 33 931 de femei la sfârșitul anilor 50 și începutul anilor 60. Au evaluat dietele, sănătatea fizică, memoria și starea bolilor cronice.
La final, studiul a constatat că femeile care au consumat cel puțin două porții de nuci pe săptămână au avut șanse cu 20% mai mari de a fi clasificate ca „îmbătrânire sănătoasă”, comparativ cu cele care nu au consumat nuci.
Un studiu din 2021 din Circulation a descoperit că printre beneficiile consumului moderat al miezului de nucă se numără și reducerea colesterolului, în special LDL (colesterolul rău), după observarea adulților în vârstă care au consumat două porții de nuci pe zi timp de doi ani.
Citește și: Alimentele și obiceiurile la care trebuie să renunți dacă vrei să slăbești sănătos. Sfaturi utile
Specialiștii recomandă ca miezul de nucă să fie consumat crud sau copt, fără sare. Poate reprezenta o gustare între mese, sau poate fi adăugat în diverse preparate culinare, cum ar fi salate, iaurt, musli, prăjituri etc.