Astăzi sunt amintite o serie de evenimente importante, care au rămas în istorie, de-a lungul timpului. Iată ce sărbătorim pe 25 noiembrie 2024!
Ce sărbătorim pe 25 noiembrie 2024?
Pe data de 25 noiembrie este Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Aceasta a fost înființată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 2000.
Data a fost aleasă pentru a comemora asasinarea violentă a trei dintre surorile Mirabal, care au fost ucise în Republica Dominicană în 25 noiembrie 1960, în timpul dictaturii lui Rafael Trujillo.
Violența asupra femeilor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. În această zi au loc diferite manifestații și evenimente care să amintească despre această problemă întâlnită în toate țările.
Astăzi se împlinesc 10 ani de la semnarea de către România a „Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.
25 noiembrie în calendarul ortodox
Potrivit bisericii, în fiecare an, pe data de 25 noiembrie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina și Sfântul Mare Mucenic Mercurie.
Ecaterina de Alexandria a trăit în perioada 287 – d. 305, în Alexandria. Sfânta Muceniță a fost o prințesă care a devenit creștină la vârsta de 14 ani și a contribuit la răspândirea creștinismului.
Pentru că nu a renunțat la credința ei în Dumnezeu, a fost martirizată la începutul secolului al IV-lea în timpul împăratului roman Maxentius, primind astfel cununa muceniciei.
Evenimente amintite pe 25 noiembrie
Iată câteva evenimente importante care au rămas în istorie, amintite pe 25 noiembrie.
- 1715: Începutul domniilor fanariote în Țara Românească prin instaurarea la domnie a lui Nicolae Mavrocordat. Domniile fanariote însemnau o prelungire a controlului exercitat de Poartă asupra Țărilor Române, dar cu autonomie internă sporită.
- 1864: Este promulgată „Legea instrucțiunii publice”, ce avea să stea la baza învățământului românesc modern. Se stabilesc trei grade de învățământ: primar, secundar și superior, din care „instrucțiunea primară este obligatorie și gratuită”.
- 1896: Apare, la București, primul număr al revistei Literatura și arta română. Idei, simțire și formă, sub conducerea lui Nicolae Petrașcu.
- 1998: Jiang Zemin a fost primul șef de stat chinez care a vizitat Japonia, după cel de-al doilea război mondial.
Citește și: Horoscop 25 noiembrie. Astrele vin cu vești mari pentru nativi
- 2001: Cercetatorii de la societatea „Advanced Cell Technology” din Worcester, Massachusetts, SUA, au anunțat clonarea primului embrion uman din lume, prin transferul nucleelor celulelor aparținând unor celule de piele în ovule denucleate, prelevate de la femei.
- 2021: Criza politică din România: Parlamentul României a votat guvernul PNL-PSD-UDMR, condus de Nicolae Ciucă, cu 318 voturi „pentru” și 126 „împotrivă”, potrivit ro.wikipedia.org.