Sunt multe locuri pe acest Pământ pe care nu le cunoaștem sau la care nici măcar nu ne gândim că ar putea să existe. Acest lucru devine valabil mai ales în condițiile în care acele locuri sunt greu de văzut.
Antarctica este unul dintre cele mai misterioase locuri din câte există și sunt puține persoanele care știu ce se ascunde acolo. Este un deșert de gheață care oferă mai mult decât se vede. Iată lucruri mai puțin cunoscute despre Antarctica.
70% din apa dulce se găsește în Antarctica
Circa 90% din gheață și 70% din rezervele de apă dulce de pe Pământ se află în Antarctica. Dacă toată gheața de acolo nu ar mai exista, nivelul mărilor ar crește cu 60 de metri mai mult decât este în prezent.
În Antarctica se găsesc mai mulți meteoriți decât oriunde altundeva
Un lucru foarte interesant despre Antarctica are în vedere faptul că peste tot cad meteoriți cu o probabilitate aproximativ egală.
Dacă ar exista posibilitatea să se prăbușească într-un climat umed, meteoriții ar deveni erodați de umezeală și oxigen. Pentru că în Antarctica este un climat foarte uscat, este aproape imposibil să apară o eroziune. Pe lângă aceste detalii, este mult mai ușor să vezi meteoriți pe o suprafață albă.
Primul om născut aici
În anul 1978 Emilio Marcos Palma a fost prima persoană care s-a născut în Antarctica. Tatăl acestuia avea funcția de comandat al detașamentului de soldați argentinieni și era cantonat la Baza de Cercetare Esperanza.
Din acel moment s-au mai născut zece copii în Antarctica, dar locul nașterii lui Palma va rămâne în cartea recordurilor pentru primul om născut acolo.
Cel mai mare aisberg documentat era mai mare decât Jamaica
O curiozitate mai puțin cunoscută despre Antarctica este că Aisbergul B-15 a fost cel mai mare aisberg și avea o lungime de 295 de kilometri și o lățime de 37 de kilometri.
Se pare că acesta avea o suprafață de 11.000 de kilometri pătrați adică era mai mare decât insula Jamaica. În final, acesta s-a rupt în mai multe aisberguri mai mici și a plutit mai departe pe mare.
Câinii de sanie sunt interziși în Antarctica
În anul 1911 câinii de sanie duceau provizii pentru cei care explorau Norvegia și aceasta ar fi fost prima expediție a cărui scop era atingerea Polului Sud.
După acel moment a mai existat o perioadă în care acești câini au fost folosiți, dar în 1944 au fost interziși, motivul fiind faptul că ar fi putut să transmită boli focilor.