Taxa pe stâlp a fost reintrodusă anul acesta, prin Ordonanța trenuleț, cu scopul de a aduce venituri suplimentare la bugetul de stat. Ministrul finanțelor a anunțat când va intra în vigoare.
Ce este taxa pe stâlp?
Taxa pe stâlp este un impozit care se aplică pe valoarea construcțiilor speciale. Aceasta a fost adoptată pentru prima dată în România în 2014, sub forma unui impozit de 1,5% din valoarea construcțiilor, fiind ulterior eliminată în 2017.
Guvernul a reintrodus această taxă, sub forma unui impozit de 1% din valoarea construcțiilor, prin Ordonanța trenuleț, adoptată la finalul anului trecut. Potrivit legii, taxa se aplică pentru construcțiile speciale, chiar și pentru clădirile din parcurile industriale, științifice și tehnologice
„Impozitul pe construcții se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX.
Intră sub incidența acestor prevederi și valoarea clădirilor din parcurile industriale, științifice și tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri.
În situația construcțiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale, impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/ folosință cu titlu gratuit/închiriere.” se arată în document.
Citește și: Ce se întâmplă cu salariile bugetarilor în 2025? Află ce prevede Ordonanța trenuleț
Când intră în vigoare taxa pe stâlp?
Potrivit declarațiilor oficiale, Hotărârea de Guvern privind aplicarea taxei pe stâlp ar trebui aprobată până la finalul lunii martie 2024. Ministrul Finanțelor a anunțat că, după aprobarea bugetului în Parlament, vor începe discuțiile concrete pentru a pregăti această hotărâre.
„Este o taxă aprobată prin Ordonanţa din decembrie. După ce se va aproba bugetul, săptămâna cealaltă, începem discuțiile cu sectoarele implicate.
Am avut deja o întâlnire cu Concordia şi le-am promis că, începând cu săptămâna imediat următoare aprobării bugetului, programăm întâlnirile şi începem calculele, discuțiile concrete, pentru a pregăti Hotărârea de Guvern de punerea în aplicare acestei taxe. Este în vigoare, doar că noi trebuie până la sfârșitul lunii martie să dăm Hotărârea de Guvern”, a explicat Tanczos Barna, potrivit agerpres.ro.
Reprezentanții sectorului energetic au avertizat că introducerea unei astfel de taxe ar putea duce la creșterea prețurilor la electricitate și gaze. În plus, chiar dacă normele vor fi publicate la finalul lunii martie, este posibil ca impozitul să se achite pentru întregul an, dacă nu va fi luată în considerare o modificare legislativă clară.